Módosítani kell a tapolcai költségvetést (veol.hu)

Tapolca polgármesterének a közösségi oldalon adott tájékoztatása szerint az adóbevételek kiesése hosszú távon komoly problémát jelent a városnak. Kifejtette: az iparűzési adó hat évvel ezelőtt még 110 millió forintot tett ki, és ez az összeg helyben is maradt. Habár ez a város összköltségvetésének nem túl nagy százaléka, viszont a szabadon felhasználható, hozzávetőlegesen 500 millió forintos keretnek jelentős része.

Remélem, hogy szoros gazdálkodással, átgondolt költségvetési politikával megelőzhetjük a nagyobb bajt. Most még tudjuk kezelni a ránk nehezedő pénzügyi gondokat, de elengedhetetlenek a takarékossági intézkedések – idézi Dobó Zoltán polgármester a veol.hu.

Kifejtette: a mai költségvetési számokból látszik, hogy a jövő év milyen nehézségeket hoz. Az adóbevételek jóval alacsonyabbak lesznek, mint ahogy a 2019-es évben a vállalkozások teljesítettek. Az az esztendő a tapolcai vállalkozások esetében is csúcs év volt. De erős a szolgáltatási szektoruk, jelentős bevételi forrást ad a turizmus a vendégéjszakák után, és az építményadó sem elhanyagolható. Az adóikat összességében 960 millió forintra becsülte, azonban úgy számol, hogy jövőre legalább 400 millió forinttal kevesebbet tudnak beszedni. Ez óriási, drasztikus kiesés.

“Komoly döntéseket kell meghoznunk, ami ugyanolyan fájdalmas, mint egy családban hasonló esetben. Elsősorban a fejlesztési forrásokat vesszük vissza és eltoljuk a beruházásokat. Egyéb, a személyi juttatásokhoz kötődő, kisebb megvonásokat is bevezetünk. Bízunk benne, hogy egy megfontolt költségvetési hozzáállással megelőzhetünk nem várt, negatív eseményeket. Gondot okoz majd, hogy a friss hírek szerint az iparűzési adót 2021 áprilisáig kell befizetnünk, ha ez tényleg így lesz, az komoly nehézség elé állítja a várost” – mondta Dobó Zoltán.

A városvezető beszélt arról is, hogy tartalékuk van az elmúlt öt év szoros gazdálkodásának köszönhetően, de az két évnél hosszabb időn át nem tudja fedezni a város teljes működtetését. Megjegyezte: a működésre, az intézmények zavartalan működtetésére szeretnék fordítani a rendelkezésre álló összeget, illetve elsősorban a gyerekeket és az időseket érintő szolgáltatásokra.

Idén lelassul az utak felújításának folyamata, hiszen ebben az évben legalább 300 milliós megtakarítást kell elérni a költségvetéshez képest. Dobó Zoltán bízik abban, hogy olyan költségvetési módosítást tudnak elfogadni, amely a város hosszú távú működtetését szolgálja.