Mire, hol, és mikor jó a Balaton Sound TravelPass – kedvezményes utazás vonttal, busszal

Július 3. és július 6. között tartják a népszerű Balaton Sound fesztivált, melynek résztvevői számára a MÁV-VOLÁN-csoport idén is kedvezményekkel és sűrített éjszakai menetrenddel könnyíti meg az utazást vonattal és busszal egyaránt a Balaton partja körül. A 2022-ben debütált Balaton Sound TravelPass hetijegy június 27. és július 5. között váltható, és 7 napig érvényes a Balaton mindkét partján minden vonatra, illetve a tó mentén közlekedő helyközi Volánbusz-járatokra. Még a balatonfenyvesi kisvasútra is jó – derül ki a MÁV közleményéből.

 

A 2022-ben bevezetett Balaton Sound TravelPass hetijegy az idei szezonban is elérhető, mellyel az utasok hét napon át korlátlanul utazhatnak a Balaton partja mentén a települések között akár vonattal vagy akár a Volánbusz helyközi járataival. Ezzel a jeggyel az érvényességi időszakon belül nem csak Zamárdi környékén, hanem akár a teljes déli vagy északi parton is igénybe lehet venni a menetrend szerinti vasúti és buszos helyközi közszolgáltatásokat, valamint a balatonfenyvesi kisvasutat is.

 

Június 27-től indul a lehetőség

A hetijegy érvényessége 7 nap, a legkorábbi kezdő nap június 27. lehet, és legkésőbbi pedig július 5-ig lehet megváltani. A Balaton Sound TravelPass így a fesztivál előtti vagy utáni napokon is használható.

A hetijeggyel a legtöbb esetben olcsóbban, kényelmesebben utazhat a fesztiválozó, mintha minden alkalommal külön jegyet vásárolna. A Balaton Sound TravelPass 25 éven aluliak számára, valamint online felületen vásárolva kedvezményes áron érhető el. MÁV mobilalkalmazással a 25 éven aluliaknak 2650, míg a 25 évnél idősebbeknek 3791 forint a hetijegy ára másodosztályra. A pénztári és a jegyautomatás vásárlás esetén 2790, illetve 3990 forint az ára korosztályi bontástól függően. (1. osztályon utazva, illetve kutya vagy kerékpárszállítás során az általános szabályok szerint kell megváltani a további kiegészítő jegyeket.) A termékekhez a választott vonatra előírt helyjegyet meg kell venni. A hetijegy érvényességi területén azonban szinte valamennyi vonaton van helyjegy nélkül igénybe vehető kocsi, ahol a szabadon maradt ülőhelyek foglalhatók el. Az idei főszezonban, a biztos ülőhelyet keresők számára elérhető a fakultatív helyfoglalás is a tóparti utazásoknál a helyjegyes vonatok esetén.

A fesztivál ideje alatt, Zamárdiban mobil pénztárbusznál is lehet jegyet váltani, továbbá segítő munkatársak teszik kényelmesebbé és gyorsabbá a fel- és leszállásokat. Több vasútőr gondoskodik az utasok biztonságos közlekedéséről.

Érvényességi terület

A hetijegy Szabadbattyán–Siófok–Fonyód–Keszthely, Szabadbattyán-Balatonfüred-Tapolca között és a Keszthely-Tapolca-Sümeg vasútvonalon, valamint a Balaton körüli települések között a Volánbusz helyközi járatain is érvényes. A Balaton Sound TravelPass a felhasználási területen minden vonaton érvényes – beleértve az éjszaka óránként közlekedő Bagolyvonatokat is.

TravelPass csak a Balaton partja mentén érvényes az utazáshoz. Aki a Balaton környéki vonalaknál nagyobb távolságba kíván utazni, pl. Budapest és Zamárdi között, akkor a teljes útvonalra szükséges jegyet váltania – a rá érvényes kedvezményekkel, illetve a feltételeknek megfelelően igénybe veheti a vármegye-, illetve az országbérletet. Ezenkívül a TravelPass a helyi települési autóbuszjáratokon (pl. Siófok) sem érvényes.

Az érintett települések között közlekedő emelt szintű szolgáltatást nyújtó Volánbusz-járatokon – a teljes árú és kedvezményes Balaton Sound hetijegyhez egyaránt – a távolsági kiegészítő jegyet meg kell váltani.

Aki csak rövidebb időre látogat a fesztiválra, a Balaton24 és a Somogy vármegye24 napijegyekkel is utazhat a Balaton körül a fenti feltétekkel.

A BalatonSound TravelPass hetijegyről bővebben a https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/balaton-sound-fesztival  oldalon lehet tájékozódni.

Balaton Sound TravelPass érvényességi területe

Utazás a fesztiválra

A fesztivál helyszíne Zamárdi vasútállomástól 15-20 perc sétára található. Zamárdi vonattal gyorsan és sűrűn elérhető Budapestről, valamint a környező balatoni településekről.

Zamárdi a fővárosból leggyorsabban a napközben óránként közlekedő Tópart és Balaton InterCitykkel, másfél óra alatt érhető el. Emellett az ország több pontjáról, például Szegedről, Debrecenből, Miskolcról és Szolnokról is naponta indulnak közvetlen vonatok a Balatonhoz, Zamárdi érintésével.

Emellett az ország számos nagyvárosából a Volánbusz távolsági járataival is közvetlenül elérhető Siófok és Zamárdi, így például Salgótarjánból, Egerből, Szegedről, Bajáról, Szekszárdról, Pécsről, Zalaegerszegről és Tatabányáról. A részletekről a társaság honlapján lehet tájékozódni.

Éjszaka a Balaton partja mentén sűrített menetrend szerint, óránként közlekednek a Bagolyvonatok, melyek lehetőség szerint több férőhellyel fognak közlekedni, biztosítva a biztonságosabb hazautat.

A Balaton Sound ideje alatt éjszakánként Siófok és Szántód között sűrítő járatok közlekednek, így 30 percenként indulnak vonatok ezen a szakaszon, így segítjük az utasokat a kényelmesebb és biztonságosabb hazajutásban. Tavaly a Balaton Sound ideje alatt éjszakánként 5-7 ezren választották a Bagolyvonatokat a hazaúthoz. A gyakoribb vonatközlekedés a nyár későbbi fesztiváljára a STRAND fesztiválra is érvényes lesz, míg az EFOTT ideje alatt a Bagolyvonatok megállnak Kápolnásnyéken, ahol csatlakoznak a rendezvény buszjárataihoz.

A fesztivál ideje alatt a siófoki N2-es jelzésű éjszakai helyi Volánbusz-járatok 30 percenként közlekednek Siófok, autóbusz-állomás és Sóstó között (23:38 és 3:38 között minden óra :08 és :38 perckor indulnak az állomástól, illetve Sóstótól minden éjfél és 4 óra között minden óra :00 és :30 perckor.) Az N5-ös éjszakai buszok is közlekednek az autóbusz-állomás és Kiliti között, Balatonszéplak felső érintésével. Ezek a buszok az állomástól 23:36-kor, 0:36-kor és 2:36-kor indulnak, Balatonszéplak felsőnél 23:47-kor, 0:47-kor és 2:47-kor állnak meg. A siófoki helyi autóbuszok menetrendje, térképe, jegyárai a www.volanbusz.hu/siofok oldalon megtalálhatók. A siófoki helyi járatokon a Balaton Sound TravelPass nem érvényes! A Balaton Sound idején a Volánbusz járatai terelve, a Szent István út helyett a 7-es úton közlekednek, a tihanyi révet nem érintik – áll a MÁV közleményében.