Mindent feladott a vállalkozó, újrateremtette gyermekkora világát a Balatonon (borsonline.hu)

Kovács Ernő, alias Retró Ernő nem is olyan régen még jól menő vállalkozóként élte életét Szentendrén, amikor azt érezte, valami másra vágyik, és újrateremtette gyermekkora világát a Balatonnál. 


Igazi retró varázskastély áll Balatonfőkajár főutcáján. Kovács Ernő balatoni házában állandó kiállítást nyitott, aki arra jár, annak azonnal feltűnnek a kertben sorakozó Skodák, Daciák és vitorlások. Az egykori kocsmából lett múzeum­ba lépve pedig teljesen beszippant a látvány, a látogatók szeme láttára elevenedik meg a 60-as, 70-es és 80-as évek. A vonaljegyre hajazó belépő lyukasztása után még az is átmegy gyerekbe, aki kitartóan próbál küzdeni ellene.

Gyerekkoromban sokat maketteztem. Édesapámmal repülőket, terepasztalokat építettünk és imádtam. Mindig is volt bennem vonzalom a régi tárgyak iránt. Én Daciában nőttem fel, hiszen apámnak volt hét. Aztán öt évvel ezelőtt, amikor úgy döntöttem, visszavonulok az üzleti életből, és a hobbimnak élek, akkor fogalmazódott meg a kiállítás ötlete – meséli Ernő, miközben végigvezet a Bala-Toni Retrómúzeum tárlatán.

A fiatalok is rácsodálkoznak

Valósággal beszélnek, megszólítanak itt a tárgyak. A 40-es korosztályból szinte mindenkinek azonnal beugrik egy emléke valamelyikkel kapcsolatban, a fiatalabbak meg csak ámuldoznak.

Vannak jó sztorik. A mostani gyerekekről azt hittem, nem érdekli őket az egész, de tévedtem. Látom, ahogyan nézegetik a kiállított tárgyakat, és nem értik, hogy lehetett ezekkel létezni 30, 50, 60 évvel ezelőtt. A bakelitlemezre azt mondják, hogy nagy CD, a walkmanbe nem tudják berakni a kazettát, és elképzelni sem tudják, hogyan lehetett telefonálni egy tárcsás készüléken – folytatta Ernő.

Máig működnek ezek a tárgyak

Mint mondja, mindig is nosztalgikus alkat volt, de ezen túl azt is vallja, hogy régen élhetőbb és átláthatóbb volt az élet ezekkel a tárgyakkal.

A cikk folytatása itt elolvasható.