Minden déli parti településen lehet ingyen csobbanni (sonline.hu)

Nincs olyan település a Balaton déli partján, ahol ne volna lehetőségünk ingyenes partszakaszon csobbanni a tó vizében – írja a sonline.hu. Az északi parton ezzel szemben alig találni ilyen lehetőséget.

 

Balatonbogláron például kizárólag a Buborék élménystrand fizetős, egyébként szabadon élvezhetik a turisták a Balaton habjait, ha strandolni támad kedvük. Nem kell nagyítóval keres­gélni Siófokon sem, ha szabadstrand után kutakodunk a tóparton, habár újra meg újra drágának kiáltják ki a várost. Öt partszakasz is ingyenesen vehető igénybe a nyár fővárosában, a fizetős, magasabb színvonalú szolgáltatást nyújtó helyek mellett.

A szabadstrandok közül kiemelkedik a zamárdi 2,5 kilométeres partszakasz, ahol a kulturált használat mellett bátran csobbanhat bárki a Balatonban. De a Jegenye úti szabadstrandon is csupán a parkolásért kell fizetni a városba érkezőknek.

Ugyancsak több lehetőség nyílik Balatonfenyvesen és Balatonlellén is szabadon strandolni, előbbi esetében öt, míg utóbbi településen négy ilyen helyet is találhatunk. Persze Balatonlellén is van fizetős szolgáltatás, ahol tengerparti hangulatban hűsölhetnek a vendégek. Fonyódon egyedül a Panoráma strand fizetős, ezen kívül még hat helyszínen csobbanhatunk térítésmentesen. Habár korábban felmerült, hogy fizetőssé tenne néhány strandot a város, de ezt a tervet végül elvetették.

Szemben a déli parti településekkel az északi parton számos olyan hely van, ahol egyáltalán nincs szabadstrand. S ha összességében nézzük, akkor is lényegesen kevesebb az ingyenes lehetőség, míg ott néhány szabadstrand található, addig délen negyvennél is több kijelölt kisebb-nagyobb ingyenes fürdésre alkalmas helyet találhatunk a településeken. Ráadásul nagyon sok olyan fürdőhely van, amely szokás alapján keletkezett, és sokan használják azokat is. Ilyen formán az általunk összeszámoltaknál jóval több ingyenes fürdőhely van a Balatonnál.

– Aki a Balatonon szabadstrandon töltené el idejét, az bőven talál erre lehetőséget mind a két parton – mondta el érdeklődésünkre Fekete Tamás, a Balatoni Turizmusszövetség alelnöke. – Ezzel együtt azt is meg kell értenünk, hogy a strandok fenntartása iszonyú költséggel jár, amelyeket bérleti díjakból már nem tud fedezni az adott önkormányzat. Ezért teljesen elfogadhatónak tartom, hogy belépőjegyet kérnek egy olyan helyen, ahol kulturált körülmények között lehet fürödni, van állandóan tisztán tartott mosdó, folyamatosan takarítják a kihelyezett padokat, elszállítják a szemetet és kertkarbantartást is végeznek.

A balatoni szabadstrandok témája számomra kissé olyannak tűnik, mint az ezerforintos lángos. – Mindenki találhat magának megfelelő ár-érték arányút a tóparton – tette hozzá Fekete Tamás. – Ugyanez igaz a strandokra is a Balaton partján.

Az önkormányzatok döntenek arról, szednek-e belépődíjat

Jelentős a különbség a déli és az északi parton található szabadstrandok számát illetően. Ám ez az adottságokból is fakad, hívta fel a figyelmet Lombár Gábor, a Balatoni Szövetség elnöke. – Az északi parton több olyan település is van, ahol egyáltalán nem lehet kijelölni fürdőhelyet – mondta Lombár Gábor. – Ráadásul sok déli parti szabadstrand közül több csak néhány száz négyzetméteres.
A Balatoni Szövetség elnöke leszögezte: az önkormányzatok önállóan döntenek arról, hogy belépőjegyek árából fedezik a költségeiket, vagy esetleg más forrást használnak fel. Ezzel együtt Lombár Gábor úgy látja, nem lett sokkal több fizetős strand a Balatonnál az elmúlt időben.

A cikk folytatása, az ingyenes szabadstrandok listája itt található.