Milliós bírságokat fizethet Badacsonytomaj, mert az önkormányzat nem írt ki közbeszerzést (atlatszo.hu)

Ősszel hat, most pedig másfélmillió forintra büntették Badacsonytomaj önkormányzatát, miután egyes uniós projektek kapcsán nem folytattak le közbeszerzési eljárást. A település önkormányzata vitatja a jogsértést és pert indít – írja az atlatszo.hu.

Kétszer 3 milliós büntetés több milliárdos fejlesztés esetében, azt gondolom, hogy ez benne van a pakliban, ezt így kell tekinteni – nyilatkozta Fenyvesi Zoltán, a Fidesz országgyűlési képviselője a körzetéhez tartozó Badacsonytomaj önkormányzati újságjában. “Csak az hibázik, aki dolgozik” – tette hozzá.

A képviselő arra a hatmillió forintos büntetésre utalt (részben pontatlanul, hiszen nem a teljes projektet, csak annak egy részét vizsgálták -, amit a település tavaly kapott, miután a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) elmarasztalta Badacsonytomaj önkormányzatát egy uniós támogatás kapcsán.

A döntőbizottság megállapítása szerint “a beszerző súlyos jogsértést követett el azzal, hogy közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzésével valósította meg a kezdeményezésekkel érintett beszerzéseit.

A korábbi hatmillió mellé most egy újabb, másfél millió forintos bírságot is kapott az önkormányzat – hasonló okok miatt.

A Közbeszerzési Hatóság január 6-án hozott döntést, amely szerint a Döntőbizottság a badacsonytomaji önkormányzattal szemben a közbeszerzési eljárás jogtalan mellőzése miatt 1.000.000 Ft, azaz egymillió forint bírságot szab ki.

Amennyiben részleteiben is kíváncsi a fentebb taglaltakra, a teljes cikket itt olvashatja el.