Milliárdos fejlesztés Badacsonyörsön: beújított a Varga Pincészet (agrarszektor.hu)

A Varga Pincészetnél 2019 novemberétől legnagyobb részben csúcstechnológiájú palackozósoron történik a borok palackba zárása Badacsonyörsön. Az új, automatizált gépsor óránként 14 ezer palack töltésére képes, emellett ellenőrzi az üres palackok tisztaságát, épségét, töltési szintjét, valamint a lezárás minőségét. A fejlesztés fő iránya az innovatív technológia bevezetése volt, és az 1 milliárd forintból csak kis részt, 100 millió forintot tett ki az üzemcsarnok átépítése.

Az új technológia bevezetése létszám-megtakarítást is eredményezett, más területeken viszont emelkedett a létszám, így a dolgozók száma az előző évi 180 fő körül stabilizálódott. A Varga Pincészet badacsonyörsi és feldebrői üzemeiben évente hozzávetőleg 15 millió palack bort termelnek – írja közleményében a pincészet.

– Az vállalkozás az elmúlt 2-3 év alatt összesen 3 milliárd forintot fordított fejlesztésre. Az idén megújult és jelentősen bővült a palackozási kapacitásunk Badacsonyörsön, de ezen kívül több mint 2 milliárd forintos, szintén több éves projektet fejeztünk be tavaly az Egri borvidéken lévő feldebrői birtokunkon, ami a szőlőfeldolgozó-, erjesztő- és bortároló kapacitásainkat bővítette – nyilatkozta Varga Péter alapító tulajdonos. Ezzel a Varga Pincészet 2019 végére befejezte azokat a fejlesztéseket, amelyeket növekvő értékesítésük indokolttá tett.

– A palackozási kapacitás bővülése talán nem is a legfontosabb eredménye a fejlesztésnek – folytatja Varga Máté ügyvezető. Azzal, hogy most már két palackozósorral rendelkeznek, rendkívüli módon megnövekedett a termelési biztonságuk, az új gépsorral pedig úgy termelnek 40%-kal többet, hogy 30%-kal kevesebb élőmunkára van szükségük. Ezen kívül olyan műszaki automatizálási megoldások jelentek meg a vállalatnál, amelyek a borászatban nemcsak Magyarországon számítanak újdonságnak, hanem akár Európa fejlettebb országaiban is, mivel jelentősen hozzájárulnak termékeik minőségbiztonságának növeléséhez is.

– Az automatikus ellenőrző gépeket gyártó német világcég pincészetünkben forgatott reklámfilmet legkorszerűbb gépeinek működtetéséről. A filmet a napokban mutatták be Európa legnagyobb italipari szakvásárán, a NürnbergMesse-én
– mondta Varga Péter.

A Varga Pincészetnél 2019. november 8-án zárult le az a két év alatt lezajlott, 1 milliárd forintba kerülő beruházás, amelynek megvalósításához 831 millió forint a GINOP-1.2.6-8.3.4-16 kódszámú, „Élelmiszeripari komplex beruházások támogatása kombinált hiteltermékkel” megnevezésű pályázatból származik. Ennek keretében a pincészet 307,47 millió forint vissza nem térítendő támogatáshoz és 315,79 millió forint 1 százalékos kamatozású hitelhez jutott. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg – írja az agrarszektor.hu.