Milliárdokat öntenek a Balatonba: mutatjuk, mi minden épülhet 2030-ig (hellovidek.hu)

Ugyan már nem áll le az élet a Balatonon a nyári időszakot követően, de a szezonalitás hatásai továbbra is érezhetőek a térségben. Számos fejlesztésnek köszönhetően az indián nyár, az őszi hétvégék egyre kedveltebb célpontjának számító desztináció, néhány év múlva akár egész éves üdülőparadicsommá válhat – írja a hellovidek.hu.

Az ország második legnépszerűbb turisztikai célpontjának számító Balaton, gasztronómiai, kultúrtörténeti és táji értékeivel kiemelt jelentőséggel bír az ország idegenforgalmának tekintetében. Közép-Európa legnagyobb édesvizű tavaként népszerű fürdőhely: kellemes hőmérsékletű vizével, a táj kedvező klimatikus adottságaival a teljes nyári szezonban a belföldi üdülések egyik legkedveltebb úticélja.

A szallas.hu szezont megelőző, májusi felmérése szerint ötből négy magyar legalább egy alkalommal a Balatonon tervez nyaralni. A válaszadók kétharmada a Balatonban szívesebben fürdőzik, mint medencékben, ami szintén a part közeli települések, szálláshelyek forgalmát növeli. Legforgalmasabb időszaknak továbbra is július második fele, illetve az augusztus huszadikai hosszú hétvége számított.

A balatoni szállásfoglalások és az átlagárak is emelkedtek: a 2018-as évhez viszonyítva idén nyáron átlagosan 10 százalékkal magasabb áron lehetett szállást foglalni és az utóbbi öt évben folyamatosan emelkedett a foglalások száma. Főszezonban csaknem 15 százalékkal, a 2015-ös évhez képest pedig majdnem 40 százalékos a növekedés.

A turisztikai rekordernek számító 2018-as évhez hasonló számokat láthatunk a balatoni kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák adatait szemlélve idén is, ám annak ellenére, hogy a 2015-ös első negyedéves belföldi vendégéjszakák számához viszonyítva 2019-ben folytatódott a növekedés, a szezonalitás hatásai továbbra is érzékelhetőek.

 

A Balaton túlmutat a strandoláson?

Ahogy a magyarországi turizmust általában, úgy a Balaton üdülőtérségének vendégforgalmi jellemzőit is erős szezonalitás jellemzi. Mivel legtöbben a strandokra, fürdőhelyekre, a jó időjárással összeköthető programokra fókuszálva választják a Balatont és térségét célpontnak, ezért továbbra is nehézséget jelent a Balaton szezonon kívüli népszerűsítése. Országos szintű programok, turisztikai fejlesztési tervek, alapítványok, egyesületek, különböző szerveződések kiemelt törekvése felhívni a figyelmet a térség évszaktól független jelentőségére, értékeire és lehetőségeire, ezzel csökkentve a szezonalitást.

A Balaton, mint kiemelt turisztikai térség a vízparti üdüléseken kívül, számos neves program helyszínéül szolgál: Európa egyik legkedveltebb vitorlázó helyeként otthont ad a híres tókerülő vitorlásversenynek, a Kékszalagnak, illetve további vonzerőként zenei fesztiválok sokszínű kínálata várja az érdeklődőket. A főszezon mellett egész évben lehetőséget nyújtanak a kikapcsolódásra a 210 km hosszú Balatoni Bringakörút, a kalandparkok és tematikus parkok, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén kialakított túraútvonalak, látogatóközpontok, gasztronómiai különlegességek, a kulturális, történelmi örökségnek számító látványosságok, attrakciók, illetve az egészségturisztikai szolgáltatások, gyógyvíz.

A bor és gasztronómiai terén a Balatonra folyamatos megújulás jellemző egy olyan irányba haladva, amely talán követve és támogatva a törekvéseket elindítja a turisztikai térséget a “Balaton egész éven át” szlogennel felvértezve a megálmodott cél irányába.

 

Télen-nyáron BalatON

Jelenlegi élményígéretekként a nyári családi vakáció, az ősszel és télen elérhető balatoni aktív kikapcsolódás, a baráti gasztróélmények, valamint a hévízi feltöltődés fogalmazhatóak meg. A fejlesztések megvalósításával a cél egy egész éven át változatos programokat, illetve az egyes évszakokhoz igazodó turisztikai kínálatot nyújtó Balaton megvalósítása.

 

Bor, élmény, ízletes falatok
A régióra jellemző ízek és helyi termékek, magas nívójú helyek jellemzik a desztinációt, amelyet az újonnan megjelenő beach-foodok, bisztrók, minőségi vendéglátóhelyek tettek még sokszínűbbé. A Balatoni Kör a térség vállalkozóinak összefogásával azt a célt tűzte ki maga elé, hogy helyi alapanyagokkal és helyi szolgáltatásokra építkezve teremtsenek meg egy olyan körforgást, amely a régiót vonzóvá és élhetővé teszi minden évszakban.

Igényes dolgokat szeretnénk létrehozni igényes környezetben, a Balatonon, amely hitem szerint egész létünk alapját jelenti – mondta Laposa Bence az egyesület elnöke.

Az összefogás nevéhez fűződik például az olaszrizlingből készülő BalatonBor, amely egyfajta régiós termékként a Balaton körüli szőlőterületeken gazdálkodók piaci helyzetének erősítését hivatott szolgálni.

 

Egész éves csobbanás a kalandba

A Magyar Turisztikai Ügynökség 2017-ben dolgozta ki a Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Programot, amely minden idők legnagyobb turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja. A program szálláshelyfejlesztési konstrukciójának keretében országosan a kereskedelmi szálláshelyek 30 ezer szobája újulhat meg 2030-ig.

A Balatonra fókuszálva az MTÜ előkészítette és koordinálta a Balatoni strandok fejlesztése konstrukciót: 38 település 55 önkormányzati strandja több mint 1,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesült. A beavatkozások jellemzően infrastrukturális vagy szezonhosszabbító fejlesztések (vizesblokk téliesítése, szaunavilág, medencék létesítése, rendezvénytér kialakítása), ám akadtak köztük családbarát szolgáltatásokat megvalósító projektek és a szabadidősportok feltételeinek javítását célzó újítások is.

A négyévszakos tóparti kínálat erősítését célozta a balatoni kalandparkok fejlesztésére 2017 novemberében megjelent konstrukció, amelyre 2018. január 15-ig lehetett pályázni. Az élményparkok a Balaton legerősebb nem szezonális, évszaktól független attrakciói, amelyek a strandok után a legnagyobb látogatószámot generálják, így fejlesztésükkel erősíthető a turisztikai térség elsődleges fejlesztési célja, az egész éves vízparti kínálat kialakítása.

 

Következő állomás: fenntarthatóság

A Kisfaludy Program legújabb konstrukciója a kikötők építésére és bővítésére irányul. 4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a turisztikai ágazat kormányzati szervezete és várhatóan 5-8 projektet fognak támogatni. A cégek és önkormányzatok 2019. november 15-től december 16-ig pályázhatnak minimum 100 millió, maximum egymilliárd forint támogatásra, a kikötőknek pedig 2023. november 30-ig kell elkészülniük. A programban megvalósuló projektekkel szemben elvárások az évi 360 napos nyitvatartással a szezonalitás oldása és a fenntartható működéshez kapcsolódóan olyan hálózat (e-kikötők) kialakítása, amely az elektoromos hajók számára is megteremti a lehetőséget a Balaton teljes körű bejárására.