Mikor jön a Gucci, a Prada vagy akár a Louis Vuitton a Balatonra?

A divattal foglalkozó eseményektől a turisztikai szakemberek azt várják, hogy az élet télen is felpezsdüljön a Balaton partján. Ilyen rendezvény például a pénteken kezdődött Fashion Weekend.  Ennek megnyitóján arról is beszéltek, mikor jelenhetnek meg a Balaton partján a luxusmárkák.

Ma már nem csak a nagy világvárosokban, de a kisebb turisztikai övezetekben is megjelennek a nagy divatmárkák boltjai. Magyarországon még nincs olyan nyaralóövezet, ahol a Gucci, a Prada vagy akár a Louis Vuitton egy önálló bolttal jelent volna meg. Ha egyszer lesz ilyen, akkor az elsők között nyithatnak majd boltot Balatonfüreden is. Mindez nem légből kapott gondolat, hiszen Balatonfüred testvérvárosa, a horvát Opatija kikötője már rendelkezik több olyan luxusmárka boltjával, amelyek egész évben vonzzák a turistákat. Hogy ez az álom a Balaton környékén is megvalósuljon, van még mit tenni a régióban, főként marketing szinten.

Jó marketingfogásokra kiváló példa az a korábbi kezdeményezés, amelyben  a Jaguar autós márkát vették rá arra, hogy jelenjen meg a Balatonon. Akkor a világmárka egyenesen Londonból küldött flottát Füredre. A világmárka Milánó és Firenze mellett választotta a Balatont a bemutató helyszínéül. A kétnapos roadshow miatt több ezer rajongó utazott Füredre. – mondta Éskovács Péter, PR tanácsadó pénteken kezdődött Fashion Weekend elnevezésű eseményen.

A balatoni vendéglátás már több helyen világszínvonalú

Ugyanakkor előrelépések azért már vannak annak érdekében, hogy presztízsmárkák is megjelenjenek a Balaton partján. Michelin-csillagos séfek gyakorta dolgoznak a balatoni éttermekben, de világszínvonalú, kulináris szolgáltatásokat nyújtanak azok a borászok és vendéglátósok, akik nem versenyeznek csillagokért, de a minőséget tűzték zászlajukra. Jó példa erre a Balatoni Kör minden tagja. Mindemellett nagyon sok olyan szállodánk is van már, amelyek színvonala  majdnem luxuskategóriába tartozik – mondta a rendezvényen  Varga László, a füredi Aura Hotel igazgatója, az esemény házigazdája.

Füreden nem dobják ki a régit az új dolgok miatt

Varga szerint nem feltétlenül csak a világmárkák idecsábítása hozhat turistákat a téli Balatonra. A hazai divatszakma helyzetbe hozása is generálhat olyan hullámokat, amelyek megmozgatják az embereket. Jó példa erre az a füredi esemény, ahol sminkmesterek, sztárfodrászok, dizájnerek mutatják be a hazai és a világtrendeket. A füredi Fashion Weekend sorozat különlegessége az is, hogy az új dolgok miatt, nem dobják ki a régi kulturális értékeket. Ebben segített például Kamarás Iván  „Egy fess pesti este” c. műsora, amelyben megjelentek a magyar filmtörténet legismertebb slágerei, azok szerzeményei, akik meghatározták a divatot, az életstílust a 20-as, 60-as években. Olyan anekdoták is hallhatóak voltak a korabeli sztárvilág életéből, amelyeket eddig csak a szakma ismert a színészbüféből  – mondta Varga László.