Miért kellett elhalasztani a Balaton-átúszást? – a meteorológus válaszol

Az elmúlt években megszokottá vált, hogy a Balaton-átúszást az első kijelölt napon sikerül megrendezni. Idén ez nem jött össze a rekord számú előnevezés ellenére, és még kérdéses, jövő héten megfelelő lesz-e az időjárás az első körben július 31-ére tervezett tömegsport-rendezvény megtartására. 

– Kevésbé ismert, hogy a hazai meteorológiai szakma, illetve a Siófoki Viharjelző Obszervatórium egyik legnehezebb feladata annak eldöntése a Balaton-átúszás előtt 48 órával, hogy kellően gyenge lesz-e a szél, illetve nem lesz-e túl nagy a hullámzás ahhoz két nappal később, hogy mintegy 10 000 ember biztonsággal nekivágjon az 5.2 km-es nyílt vízi úszásnak – mondta Horváth Ákost, a siófoki obszervatórium vezetője, akit a halasztás okairól kérdezett a hirbalaton.hu. 

A szakember kifejtette, ezen a nyáron az időjárás nem az igények szerint alakul. A Kékszalag vitorlásverseny ideje alatt nagyon gyenge volt a légmozgás, míg az átúszás idejére időnként erősen szeles, esetleg egy-egy zivatarral tarkított időjárásra van kilátás.

A halasztást jelentő döntésért az a hullámzó frontrendszer a felelős, amelynek déli oldalán az elmúlt napokban már megtapasztalt forró afrikai eredetű levegő áramlik délnyugatról, míg az északi oldalon jóval hűvösebb óceáni eredetű légtömegek indulnak északnyugatról délkeletre. A front méretéhez képest egy kis elmozdulás is elegendő ahhoz, hogy nagyot változzon az időjárási helyzet és a hétvége is ennek a bizonytalanságnak a jegyében telik el

– fogalmazott a meteorológus.

Szombaton a front hideg oldaláról várható átmenetileg megerősödő északnyugati szél, vasárnap pedig a meleg oldal “vág vissza” délnyugati széllel. Ehhez járul hozzá, hogy szombaton és vasárnap egyaránt labilis lesz a légkör, így van esély a gyorsan kialakuló zivatarok megjelenésére is. Önmagában a hétvége időjárása nem néz ki rossznak, de a tömeges úszás feltételeit nem elégítik ki.

A szervezők elsődleges szempontja a biztonság, és a jelenleginél jobb feltételek esetén is döntöttek már a halasztásról az úszók érdekében. Akkor is jól döntöttek

-mondta Horváth Ákos.