Miért fúj erősebb szél a Balatonnál hidegfront esetén?

Egy-egy hidegfront, vagy ciklon átvonulása során a Balaton térségében sokszor kiugróan erős szél fúj az országos átlaghoz képest. A jelenség hátterében gyakran a Bakony és a Balaton együttes hatása áll: az északnyugati szélre merőleges hegyvonulat és a sík, eltérő hőmérsékletű vízfelszín hatására sajátos légköri folyamatok alakulnak ki a térségben – olvasható a met.hu-n Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetőjének tanulmánya.

 

A Bakony hegység miatt függőleges kilengésű légköri hullámok jöhetnek létre a Bakony déli területei, illetve a Balaton felett. Az ilyen, úgynevezett lee hullámok hatására a Balatonnál különösen erős szél fújhat, és a szél erősségének térbeli változékonysága szokatlanul nagy lehet.

2020. október 13-i időjárási helyzetben órákon keresztül megfigyelhető volt, hogy míg az északi parton gyakoriak voltak a viharos széllökések, addig a déli parton még az erős fokozatot sem érte el a szél sebessége. Olyan időszak is volt, amikor a tó közepén az erős alapáramlással ellenkező irányban fújt a szél. A jelenség hátterében egy több órán keresztül fennmaradó un. orografikus állóhullám volt, amely nemcsak a szélviszonyokra, de a felhőzetre és a csapadékra, illetve az időjárást alakító ciklon szerkezetére is hatást gyakorolt.

Egy hegyvonulat áramlásmódosító hatása annál határozottabban jelentkezik, minél erősebb a légköri alapáramlás.

A felvételeket is bemutató teljes tanulmány itt érhető el