Miért drágul a dió? – Keszthelyen még egész jó a helyzet (tvkeszthely.hu)

Az idei évben jelentősen drágult a dió – ezt tapasztalható a piacokon, üzletekben. Tavalyhoz képest tíz, akár húsz százalékos áremelkedéssel is lehet találkozni az országban. A diótermést tizedelő egyik károkozónak köszönhető a drágulás. Szerencsére Keszthelyre nem jellemzőek a borsos árak: olcsóbb és drágább termék egyaránt beszerezhető a városban – Keszthelyi TV híradása szerint.

A diófa még le nem hullott termésén is látszik: nem egészséges a zöld színű burok. Egy újnak számító kártevő okozza a problémát. A diót az úgynevezett “nyugati dióburok-fúrólégy” szúrta meg. A károsított termés általában idő előtt lehull a fáról, a termésburok rátapad a dió héjára, majd megpenészedik, így fogyaszthatatlanná válik.

A keszthelyi piacon mutatja ez az árus hölgy: a légy által megszúrt dió így néz ki. A termés a bennük táplálkozó nyűvek miatt megbarnul, később elfeketedik. A dió árának emelkedését főként ez a kártevő okozza. A vásárlók csak most kezdik keresni a diót a piacokon. Katonáné Juhos Györgyi ezt mondta: “Én nem szoktam sok diót vásárolni, mert csak ketten vagyunk. Esetleg csak ünnepekre, de szoktam csinálni diós tésztát, bejglit belőle, valahogy így. Vagy pedig így szemezgetjük és úgy eszegetjük meg.”

 

Legolcsóbban ezerötszáz forintért kínálják

A dióbél kilogrammonkénti ára széles skálán mozog a piacon – a legolcsóbban ezerötszáz forintért kínálják. Ezért az összegért tavalyi, nem kimondottan szép termést kapni. Ezen kívül kettőezertől ötezer forintig egyaránt láttunk árcédulát. A kereskedők szerint a probléma már tavaly jelentkezett. Ötvös Sándor őstermelő úgy látja: “Az idei meg még rosszabb, mert ha most megnézzük, akkor itt az élő példa, hogy még le se pottyant a fáról és már fekete.” Majd folytatja: “A drágulásnak szerintem az az oka, hogy már mindenki látja, hogy nem lesz jó a termés, meg kevés lesz. Ebből kifolyólag gondolom, aki még tudja, az megveszi a karácsonyra való diót most, mert hátha rosszabb lesz, meg drágább.”

A dió pénzbeli értékét meghatározza, hogy tavalyi vagy idei-e a termés, valamint nyilvánvalóan arányban van a minőséggel is. A piaci folyamatokra rálátó szakemberek szerint a kiskereskedelmi árat tekintve nem várható csökkenés. “Sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy olyan drasztikus csökkenést már nem szoktunk tapasztalni, tehát ami egyszer megdrágul… Némi visszaesés tapasztalható persze, hiszen van egy lélektani határ, amit a fogyasztó már nem feltétlenül hajlandó megfizetni, afölötti árat. Tehát visszaesés tapasztalható, de olyan nagyon komolyan csökkennének a termékek árai, azt nem gondolnám” – vélekedik Hunyadi István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács szakmai igazgatója.

Úgy tűnik, a dió vásárlásával nem érdemes tehát várni. Ugyanis nem csak a “nyugati dióburok-fúrólégy”, hanem az egyéb baktériumos, gombás fertőzések is tizedelik a termést – javasolja a Keszthelyi Televízió.