Mezőgazdasági szakmai napot tartottak Keszthelyen (TV Keszthely)

Hogy mi a precíziós gazdálkodás? Milyen tapasztalatok vannak a digitális mezőgazdaságról? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kaptak választ a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara rendezvényén a szakma érintett résztvevői Georgikon Campuson.

 

A mezőgazdasági munkafolyamatokban alkalmazott modern technológiákat már használják hazánkban is. Ezek lehetővé teszik a gazdák számára, hogy hatékonyabban használják fel a vetőmagokat, műtrágyákat és növényvédő szereket. A precíziós gazdálkodással, növelni tudják a mezőgazdaságban a hozamot is. A legtöbb technológia még nagyon új. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különböző fórumokon, szakmai rendezvényeken nyújt segítséget  a növénytermesztéssel foglalkozóknak a precíziós gazdálkodás  megismeréséhez.

“Mi abban szeretnénk segítséget adni, hogy egy hidat képezzünk mind a mezőgazdasággal foglalkozók, élelmiszeriparban foglalkozó, tevékenykedő gazdák illetve a precíziós mezőgazdasággal foglalkozó cégek között, hiszen úgy gondolom, hogy valójában ez a jövő már elkezdődött. Nem kell mondanom, hogy innen Keszthelytől mintegy 30 km-re önvezető autókat tesztelnek egy zárt környezetben, egy zárt pályán. S mindezt ma már a szántóföldeken akár Keszthelyen környékén a szántóföldeken a traktorok nyugodtan meg tudják szabadon is csinálni.”

– mondta el a TV Keszthelynek Sabján Krisztián, a NAK Zala megyei elnöke.

A Keszthelyen tartott szakmai napon előadások hangzottak el a digitális mezőgazdaság tapasztalatairól, a termelésben rejlő többletjövedelem realizálásáról. A tanácskozáson elhangzott, hogy az agrárfinanszírozás a jövőben teljesen át fog alakulni. Az elmúlt két évben nagyon komoly beruházási dömping és termésátlag jellemezte a mezőgazdaságot.

“A 22-es év viszont átírt mindent. Beszélhetünk itt a geopolitikai helyzetről, beszélhetünk itt az inflációról, ami olyan mértékben kezd elszabadulni, amit nem láttunk –azt gondolom a mi generációnkban. Az a mezőgazdasági jólét, az a zöld forradalom ill. utána bőség időszak úgy látjuk, hogy most megszakadt,nagyon nagy forgóeszköz szükséglet keletkezett, vagy nyílt meg a mezőgazdaságban. Ez számításaink szerint kb. 600 milliárd forintról beszélünk. Ezt a finanszírozást valamiből biztosítani kell. Miből lehet biztosítani?A működésből vagy a pénzáramokból, lehet biztosítani banki finanszírozásból.”

– adott tájékoztatást Vincze Bálint, gazdasági elemző, régiós vezető.A precíziós gazdálkodás ma már elengedhetetlen része a versenyképes mezőgazdasági termelésnek. Az új technológiák bevezetésében szerepet kap a robotika, a drónok alkalmazása. Az eredményes átállásnak vannak kihívásai. A tőke mellett a megfelelően képzett  szakember.