Meteorológia – Látványos áramlási köd a Balaton fölött (met.hu)

Az újra és újra befagyni próbáló Balaton felszíne fölött 2019. február 7-én reggel  látványos áramlási ködöt lehetett megfigyelni – olvasható a met.hu-n.

A Balatonnál ez idáig a télen hol rövid időre kialakult, hol eltűnt a jég. Az elmúlt napokban az átmeneti melegedés miatt az eleinte összefüggő jégtáblák összetörtek és a nyílt víz jobbára jégmentessé vált, csak a part közelében alakult ki néhány száz méteres jégtorlaszokból álló jégfelszín (1. ábra).Csütörtök hajnalra (02.07.) ismét hidegre fordult az idő és a tavon újból összefüggő, de nagyon vékony jégréteg képződött.  Ahogy a vékony jégréteget elkezdte melegíteni a reggeli napsütés, megindult a párolgás és ködfoltok alakultak ki. A gyenge délkeleti áramlás a képződő ködöt nem tudta felszakítani, inkább mint valamilyen felszín közeli felhőt sodorni kezdte, így kialakult az áramlási köd, vagy ahogy a szakmában nevezzük advektív köd (lásd videó).

A légköri állapot egyébként is kedvezett a ködnek. Az éjszakai derült ég nyomán az alsó néhány száz méterben 5-6 fokkal is hidegebb lett a hőmérséklet, mint a felette levő rétegekben. A felszíni hőmérséklet olyan alacsony volt, amilyet a hőmérsékleti profil csak 3000 méter magasságban vett fel ismét. Az, hogy a köd nem alakult ki korábban, abban jelentős szerepet kapott a talaj közeli kemény fagy. A talajon megfagyott jégből jóval kisebb hatásfokkal jut a vízgőz a levegőbe, mintha a vizes talaj párologna. A hajnali órákban a felkelő nap kissé megolvasztotta a felszínt és a párolgás gyorsan elindult, így a köd is ki tudott alakulni (2. ábra) – mutatja be a jelenséget a met.hu.

1 ábra: A Balatonnál a korábban összetörött jég a déli part mentén feltorlódott,
a tó legnagyobb része jégmentessé vált.
2. ábra: Kialakuló köd a Balaton térségében az EUMETSAT műholdképe alapján.
A világosabb foltok kirajzolják a ködös területeteket a tó környezetében.