Drámai életmentés Tihanynál – földön, vízen, levegőben

Mentőhelikopter, sürgősségi mentőhajó és civil kisbusz is részt vett egy beteg kórházba szállításában pénteken a Balatonnál. A nem mindennapi esetről honlapján számolt be a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Rosszullét miatt kérték a mentők segítségét egy tihanyi ingatlanból. A Balaton zsúfoltsága miatt minden földi mentőegység esetnél volt, így az OMSZ a balatonfüredi mentőhelikoptert és a Rupert sürgősségi mentőhajót riasztotta. Az ingatlan elhelyezkedése miatt a helikopter nem tudott leszállni, a kikötő is messze volt.

Ebben a gyors megoldásért kiáltó helyzetben a Tihanyi Hajós Egylet (THE) segítségét kérte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. A kikötővezető – aki nem utolsó sorban a VMSZ elnökségi tagja –, Bánó Gyula segített az eset megoldásában: míg a mentőhajó úton volt a kikötő felé, addig előkészítette a THE mikrobuszát. A Rupert egészségügyi személyzete átszállt a mikrobuszba és elindultak a megadott címre. Mivel a Ruperten minden felszerelés mobilizálható, így a szükséges eszközöket és gyógyszert a mentők magukkal tudták vinni a betegellátás helyszínére, ahol a beteg újraélesztésére volt szükség.

Időközben a távolabb leszálló mentőhelikopter mentőszemélyzete is odaért, így közös munkában folyt tovább a betegellátás. Az utolsó nehézséget – a beteg elszállítását a helikopterig – úgy küzdötték le, hogy kivették a kisbusz hátsó üléseit, hogy az betegszállításra alkalmas legyen. A beteget a veszprémi kórházba szállították további ellátás céljából. Állapota stabil.

A tegnapi esetnél ismét bebizonyosodott, hogy a mentők – legyen szó földi, vízi, vagy légimentőkről – mennyire egyformán gondolkoznak. A BETEG AZ ELSŐ! – zárul a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának beszámolója.