Menekülés a nyaralásba (nepszava.hu)

A kisgyermekes szülőket a koronavírus-veszély általában nem tartja vissza a családi nyaralástól. Nem félnek a tenger- és a Balaton-parti tömegtől, de azért mégis van bennük némi szorongás.

– Már volt is lefoglalt házunk a Balatonon, de a tulajdonos visszamondta, mivel ő idős, és tart attól, hogy a vendégeitől elkaphatja a koronavírust. Az egyik pécsi autószalonban eladóként dolgozó, 38 esztendős Tóth István így összegezte, miért marad el idén családja nyaralása. A közgazdász feleségével két fiút nevelő, diplomás férfit Pécsen a Köztársaság téri játszótéren szólítottam meg, ahol kisebbik gyermekével, a két és féléves Olivérrel időzött.

Tóth István elmondta, hogy tulajdonképpen mehetnének nyaralni, csak keresni kellene egy új apartmant, de nem teszik. Nem azért, mert félnek a fertőzéstől, és nem is azért, mert a pénz hiányzik hozzá. (Az autószalon dolgozóit a vészhelyzet három hónapja alatt nem bocsátották el, a tulajdonos az állami bértámogatást igénybe véve megtartotta és fizette alkalmazottjait, bár a forgalom a töredékére esett vissza). Azért maradnak itthon, mert minél hamarabb el akarnak költözni háromszobás, 74 négyzetméteres társasházi lakásukból. Januárban vettek egy családi házat, és azt akarják a lehető leggyorsabban az igényeiknek megfelelően átalakítani – a nyaralás ettől a munkától venne el időt. A vírus okozta bezártság arra ébresztette rá a családot, hogy mennyire jó dolog, ha van egy kis kert, akár csak pár szobányi, ahová a gyerekekkel ki lehet menekülni a falak közül.

Pécs játszóterein tucatnyi kisgyermekes szülőt faggattam arról, hogy a koronavírus miképp módosította nyári terveiket, nyaralási elképzeléseiket. Főképp arra voltam kíváncsi, hogy a szülők lemondanak-e azért a családi nyaralásról, mert veszélyesnek ítélik az elvegyülést az üdülőhelyek ezernyi településről összesereglett vendégeivel. Kiderült: a veszélytől való félelem alig játszik szerepet abban, hogy valaki megy-e nyaralni és hová megy.

– Mi már voltunk a Balatonon – mondta Kelemen László, 39 éves villamosmérnök, a férfi párjával egy 11 éves fiút és egy ikerpárt nevel, akik lányok és 3 évesek. – Annyira elegünk volt a három hónap bezártságból, hogy amikor június közepén vége lett rendkívül állapotnak, kivettünk egy házat Lellén, és azonnal elmentünk nyaralni. Kutyaütő időnk volt, egy nap híján mindig esett, szinte végig a házban voltunk.

Amikor megkérdeztem, hogy miért nem mentek el egy fedett fürdőbe, a férfi azt felelte, hogy bár nem félnek a fertőzéstől, azért a fedett fürdőben várható tömegtől tartottak. Elővigyázatosak voltak a vészhelyzet három hónapja alatt, a férfi kerülte a parolázást, a gyerekek nem foghatták meg a külvilág tárgyait, s ha ebből engedtek is – hisz anélkül a gyerekek se jöhettek volna le a játszótérre -, az óvatosság egy része megmaradt, mert hát a vírus nem alszik. Ugyanakkor Kelemen László kijelentette, nem félnek a fertőzéstől, s ha lemennek majd a Balatonra (mert egy vagy két hétvégére még le akarnak ruccanni), akkor a parton nem tartanak a szokottnál nagyobb távolságot a szomszéd takarójától. De azért vigyáznak. Nem tiltják majd a gyermekeiket a többiektől, ám akkor lesznek nyugodtak, ha ők hárman magukban játszanak. Egyébként a Kelemen-család is családi házat akar.

A cikk folytatása itt elolvasható.