Melegszik a Balaton

Szombat hajnalban a Balaton vizének hőmérséklete 18 Celsius fok volt Siófoknál, ami azt is jelenti, hogy sekélyebb parti részeknél, illetve a nappali felmelegedésnek köszönhetően több helyen már eléri a 20 fokot. A tó átlagos vízállása 124 centiméter, a Sió-zsilipet három napja fokozatosan nyitják, reggel 24,2 köbméter/másodperces sebességgel zajlott a vízeresztés a Sióba. Kellemes nyárias idő várható – a vizugy.hu és a met.hu információi szerint.

 

Június első szombatján a Balatonnál többnyire gyenge vagy mérsékelt, változó irányú légmozgás várható, ami a késő délelőtti óráktól kezdődően néhol élénkülhet,  déli, délnyugati irányból fújva.
Esetleges záporral további szélélénkülés-szélerősödés (35-55 km/h) valószínű, zivatar környezetében átmenetileg viharossá (60-75 km/h) is fokozódhat a szél. A változó mennyiségű felhőzet mellett többórás napsütésre számíthatunk.
Délelőtt a középszintű felhőzet növekedhet meg erősebben, majd a naposabb déli, kora délutáni órákat követően délutántól a nyugat felől érkező fátyolfelhőzet szűrheti a napsütést, illetve gomolyfelhők is képződnek.
Késő délután, kora este a nyugati medence környezetében már kialakulhat egy-egy zivatar. Máshol csekély a csapadék esélye.
A legmagasabb nappali hőmérséklet 28, 29 fok körül alakul, de vízközelben pár fokkal hűvösebb is lehet. Késő este 21, 22 fok valószínű.