Megvan a Balaton kávéja és koktélja (zaol.hu)

Virágmotívumok, indiánfej tejhabból művészien megrajzolva a forró cappuccino tetején, üdítő, jeges kávéköltemények, ehető virágokkal díszített, vagy csillámló koktél-többek között ilyen érdekességeket is készítettek a térségből és az ország távolabbi részéről érkezett versenyzők Gyenesdiáson, a hétvégi Balatoni Barista és Koktél Bajnokságon, ahol kiválasztották a Balaton kávéját és koktélját is.

 

A Balatoni Kurzusok rendezvénysorozat versenyén – melyhez csatlakozott a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület is – elsőként a baristák mérkőztek meg. Minden versenyzőnek negyed óra alatt kellett elkészíteni és a zsűrinek felszolgálni négy-négy adag eszpresszót, cappuccinot és saját maga által kitalált kávéitalt. Utóbbiak közül a legkreatívabb lett a Balaton kávéja.

Ezt már harmadik éve választják ki, s a régió több kávézójában, cukrászdájában és éttermében kínálnak.

– Egy adag eszpresszó kávé, cseresznyepüré, kicsi citrus és tonik le van shakelve és jégre van szűrve, majd mindenki kedve szerint díszíti – mutatta be a Pelso Nova névre keresztelt italt megálmodója, a Győrből érkezett Csóka Richárd, aki ehető virágokkal kínálta kreációját.

A Balaton barista és koktél bajnoka nem balatoni
A versenyen összteljesítménye alapján megválasztották a Balaton Barista Bajnokát is, e címet az ugyancsak győri Józsi Erik nyerte el.

Délután újabb versenyzők álltak a pult mögé – és a baristák közül is többen megmérették magukat e versenyszámban is a saját recept alapján készült italokkal, hiszen kezdetét vette a koktélbajnokság. Így a nap végére – idén először – az is kiderült, milyen italkülönlegességet kortyolgathatnak a vendégek a tó körül a Balaton Koktéljaként.

– A Balaton szíve nevet kapta. Ebben gin, rózsalimonádé, barack-és kardamon bitter, levendula-és bodzaszirup, valamint friss lime van. A levendula Tihanyhoz, a bodza Balatonfenyveshez kötődik: koktélhoz próbáltam virágosabb ízt adni – mesélte a gyömrői Keleti Máté, akinek a Balaton a természetet, a harmóniát, a nyugodt, kellemes hangulatot jelenti, ezt próbálta visszatükrözni italában.

A két kategóriában közel húsz versenyző mérte össze magát és italát, a zsűri több szempont alapján értékelt.

A zsűri az érzést és a hangulatot értékelte leginkább
– A Balaton kávéjában nem elsősorban az alapanyagokat, sokkal inkább azt az érzést, azt a hangulatot próbáltuk keresni, hogy jó helyszín, kellemes környezet, turisztikai attrakció, látványosság a Balaton – és ez benne is volt. A Balaton koktéljánál ugyanezt a jó érzést kerestük: hogy ülünk egy teraszon, nézzük a tavat és az íz illeszkedjen ehhez, vagy ha máshol kóstoljuk, jusson eszünkbe a Balaton- összegezte Miklós Beatrix, a hévízi Hungarikum Programiroda igazgatója, a zsűri elnöke.

A verseny ötletgazdája és szervezője a gyenesdiási Somogyi Zoltán kiemelte: több barista már visszatérő versenyző, s látszik munkájukon és kávéikon a fejlődés.

– Ehhez remélhetőleg az elmúlt évek értékelései, a zsűritől kapott tanácsok is hozzájárultak. A cél a kezdetektől fogva a minőségi kávék és kávézás elterjesztése. A koktélok között pedig egy frissítő, igazi nyári, balatoni italt kerestünk. A bajnokság célja a Balaton megismertetése és hírnevének erősítése, a balatoni életérzés bemutatása- összegezte Somogyi Zoltán.