Megváltozott forgalmi rend Balatonfüreden (balatonfured.hu)

Új forgalmi rend lépett életbe Balatonfüreden, a 71-es főút és a Séta utca kereszteződésében. A több forgalmi változással is járó átalakítás célja, hogy biztonságosabb legyen a közlekedés ezen a kritikus szakaszon – írja a balatonfured.hu.

 

A 71-es számú főút és a Séta utca kereszteződésben a Magyar Közút engedélyével önkormányzati beruházásban valósult meg az ideiglenes, kísérleti forgalmi elrendezés.

Megváltozott a főúton a sávok kiosztása, a balra kanyarodás minden irányból tilos, egyedül Csopak felől érkezve lehet lehajtani a déli területekre. A Séta utcából szintén nem lehet a főútra balra kanyarodni, a javasolt útirányt északi irányból a Vaszary utcai kereszteződésnél már korábban kihelyezett irányító tábla jelzi.
A 71-es főúton sárga felfestéssel jelzett, a forgalom elől elzárt területeket alakítottak ki.

A folyamatos, de a korábbinál lassabb tempójú közlekedést biztosító új forgalmi rendet előzetesen számítógépes szimulátoron vizsgálták, ott biztonságosan működött. A város terve az, hogy a Balatonfüredet átszelő 71-es főút teljes szakaszán egy a jelenleginél biztonságosabb, egységes kialakítású, kisvárosi arculatú, észak-déli irányban jobban átjárható belterületi főutat alakítson ki.

A főút közlekedésének átalakítása nem egyszeri beavatkozás, hanem egy intézkedéscsomag első, kísérleti eleme. Amennyiben az új forgalmi rend a gyakorlatban is jól vizsgázik, akkor lehetőség lesz a főút belterületi szakaszának komplex átalakítására. A cél a veszélyes közlekedési helyzetek megszüntetése, zöldterületek kialakítása és a kisvárosias arculat erősítése – olvasható a város honlapján.