Megvalósítható lenne a Kulturális Központ Révfülöpön

Már építési engedéllyel és kiviteli dokumentációval is rendelkezik a Révfülöpre tervezett Kulturális és Turisztikai Látogató Központ. A november 18-án tartott képviselő-testületi ülésen ugyanakkor felvetődött, a tervezett beruházásról nem tájékoztatták megfelelően a lakosságot. A polgármester szerint ugyanakkor az elmúlt években folyamatos volt a konzultáció és az anyagi háttér is megteremthető a beruházásra.  

A révfülöpi képviselő-testület tagjaival közösen kialakított és az októberi alakuló ülésen elfogadott polgármesteri programban szerepel a Halász utcai Kulturális és Turisztikai Látogató Központ kialakítása, mely építési engedéllyel és kiviteli dokumentációval is rendelkezik. A november 18-án tartott Testületi ülésen felvetődött aggályok, melyek szerint a lakosság nincs megfelelően tájékoztatva erről, helyreigazítást igényel – olvasható a Révfülöpi Hírek Események Facebook oldalára feltöltött tájékoztatásban.

A Kondor Géza polgármester által jegyzett írás szerint az Önkormányzat már évek óta folyamatosan készül a projektre, a legszélesebb fórumokon rendszeresen tájékoztatta a lakosságot, így a közélet iránt érdeklődő lakosok információhoz jutása biztosított volt, a visszajelzések pedig pozitívak voltak. Példának sorolja az elmúlt három esztendő közmeghallgatásait, honlapra feltöltött jegyzőkönyveket, a helyi televízióban közölt híradásokat, civil egyesülések gyűléseit, vagy nagyrendezvényeken tartott beszédeket.

További problémaként vetődött fel a parkolóhelyek hiánya, az utca zsúfoltságának növekedése. Nyilvánvaló, hogy vagy a már megépült Szabadtéri Színpadon van program, vagy az átépítésre váró épületegyüttesben, ezzel a terhelés nem változik – fogalmaz a polgármester.
Kondor Géza szerint a komplexum fő nyári funkciója a Galéria, a Honismereti Gyűjtemény és a Tourinform iroda működtetése lenne, a szeptembertől májusig terjedő időszakban pedig, a szabadtéri programok kezdetéig, megfelelő befogadóképességgel rendelkezne különféle rendezvények megtartásához. 

Mindettől az elképzeléstől függetlenül az épület esztétikai és műszaki állapota már egyáltalán nem felel meg a kor követelményeinek és megújított környezetének, soron kívüli beavatkozást igényel. Alapvető cél lenne, hogy pályázati forrásból történjen az építkezés finanszírozása, ugyanakkor jelenleg nincs ilyen pályázati kiírás. Már történt javaslat önerő folyamatos felhalmozására és arra, hogy történjen meg egy biztonságosan törleszthető hitelfelvétel lehetőségének áttekintése. Az elmúlt hét év tapasztalatai már bebizonyították, hogy ésszerű gazdálkodással nagyobb volumenű önerős fejlesztéseket is meg tud Révfülöp valósítani (járda a Káli úton, Szabadtéri Színpad, Gyermekpancsoló) – emlékeztet Kondor Géza. 

Az alábbi videót a Révfülöpi Hírek Események tette közzé Facebook oldalán: