Megújult kiállítással várja a látogatókat a felújított balatonszemesi Postamúzeum

A Magyar Posta Postakürt Alapítványa által felújított balatonszemesi Postamúzeumban újra látható a ”Kocsiszekértől az elektromobilig – a postai szállítás története a középkortól napjainkig”  című különleges tárlat. A kiállítás legnagyobb tárgya egy 1928-ban gyártott, korabeli vasúti mozgópostakocsi, ami az egykori mozgópostás szakma fortélyaiba enged bepillantást. A tárlat legfiatalabb tárgya pedig egy Kyburz elektromos tricikli, amilyeneket ma is használnak a kézbesítők, ezt a járművet ki is próbálhatják a látogatók – áll a Posta közleményében.

 

A Postamúzeum balatonszemesi kiállítóhelyének története 1962-ben kezdődött, amikor a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága, a műemléképület kezelője, a XVIII. században épült lóváltóállomás istállóépületét átadta használatra a Postamúzeumnak. A hamarosan idetelepített vasúti mozgópostakocsi és a felépített kocsiszín a postai szállítástörténet tematikus kiállítóhelyévé tette Balatonszemest.

A balatonszemesi Postamúzeum egy újabb mérföldkő a Magyar Posta és a Postakürt Alapítvány azon törekvéseinek megvalósításában, hogy a Posta történelmi örökségét megelevenítő, turisztikailag frekventált, vidéki postamúzeumokat felújítva, megszépülve adjanak át a nagyközönség számára. E törekvés jegyében újította fel és nyitotta meg az elmúlt években a Postakürt Alapítvány a Posta támogatásával a nagyvázsonyi postamúzeumot, valamint a szabadkígyósi, az ópusztaszeri és a diósdi postamúzeumot. Nemrégiben a szentendrei Skanzenben, idén tavasszal pedig Hollókőn került átadásra a megújult Postamúzeum. Hollókőn egy, a mai kor elvárásainak maximálisan megfelelő posta is működik.

A most megnyílt tárlaton a postai szállítás izgalmas történetén keresztül végig követhető, miként fejlődött a technológia is, többek között egy Mátyás király korabeli kocsiszekér makettje is megtekinthető, amely azokat a korabeli utazásokat idézi, amelyeket a XV. század futárjai az első postakocsikon tehettek meg Buda és Bécs között.

A Magyar Királyi Posta már 1897-től használt motoros tricikliket, később gépkocsikat, teherautókat, buszokat és egyéb speciális járműveket, amelyekkel szintén megismerkedhetnek a látogatók, csakúgy, mint az 1902-es Peugeot-val vagy az 1928-ban gyártott vasúti mozgópostakocsival, vagy éppen a mai kor postásai által használt a Kyburz elektromos triciklivel, amely ki is próbálható.

A Magyar Posta Postakürt Alapítványának gondozásában működtetett, a Posta történelmi örökségét megelevenítő múzeumok országszerte várják látogatóikat: a szabadkígyósi Postaházban megismerhetik az érdeklődők a XX. század második felének postai világát, beleértve a távközlési feladatokat, a korai rádiózást és televíziózást is. Az ópusztaszeri kiállítás a postamesternők életét és munkáját idézi meg. Hollókőn, Magyarország egyetlen falujaként az UNESCO világörökség listáján szereplő településen pedig egy működő postával egybekötött, gazdag történelmi kiállítás várja a látogatókat. A Társaság további postamúzeumok felújítását is tervezi, így együtt érvényesülhetnek a turisztikai célok a klasszikus kulturális értékek őrzésével.

A Postamúzeum balatonszemesi kiállítása július 10-től, keddtől vasárnapig 10:00 –18:00 óra között látogatható.