Megújult az 1288-ban épült Szent István Király műemléktemplom Balatonszepezden (veol.hu)

A Miniszterelnökség mintegy 15 millió forint támogatásával megújult az 1288-ban épült Szent István Király műemléktemplom Balatonszepezden. Ebből az alkalomból Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató atya ünnepi szentmisét tartott június 10-én, vasárnap este. Ebből az alkalomból kilenc fiatal bérmálkozott.

Méltatta a templom felújításának kormányzati támogatását Kontrát Károly országgyűlési képviselő, majd lélekemelőnek nevezte az ünnepi szentmisét és a bérmálást a gyönyörű templomban. Reményei szerint a felújítás is hozzájárul ahhoz, hogy erősödik és lélekben gyarapodik a helyi közösség, majd békességet, összefogást, nyugalmat kívánt a helyieknek – írja a veol.hu.

Tornavölgyi Krisztián érseki irodaigazgató méltatta és megköszönve a szolgálatot, amit Kontrát Károly képviselő az egyházközségek érdekében tesz. Hegyiné Havasi Valéria alpolgármester köszönettel beszélt azokról, akik támogatták a munkát, illetve dolgoztak a felújításnál, mint mások mellett Miklós Balázs főépítész. Az ünnepi gondolatok és bérmálás után agapéra hívták a vendégeket a Bertha Bulcsu Közösségi Házba, ahol finomságokat és a helyi Gesztenyevirág Nőegylet tortáját kínálták.

Mint ismert a balatonszepezdi Szent István Király plébániatemplom egy országos egyedi védelem alatt álló műemléktemplom. A barokk templom a Balaton környékének jellegzetes kistelepülési épülete, elődje, a Szent András templom 1288 óta ismert. A török időkben elnéptelenedett falu a 18. században települ újra. A ma álló templomot 1801-1802 között építették fel, a helyén állott középkori romos templom falainak felhasználásával. Utolsó jelentősebb renoválása körülbelül 20 éve volt. A mostani felújítás mintegy 15 millió forintba került, amelyhez forrást a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága által kiírt, egyházi épített örökség védelme című pályázat biztosított. Ezzel külső homlokzat felújítást és festést végeztek, átfestették a toronysisakot, kicserélték a vízelvezető bádogos szerkezeteket, megújult a karzat, felújították a toronyban lévő falépcsőket. A felújításhoz megszerezték az örökségvédelmi és az utólagos használatbavételi engedélyt is.  A pályázatot Csizmazia Sándor plébános nyerte el 2021-ben, majd a munkálatok 2022. márciusától decemberéig zajlottak Csonka Nándor esperes és plébániai kormányzó, valamint Szakács Péter plébános idejében. Kisebb munkálatokat az egyházközség tagjai is elvégeztek.