Megszűnhet a köztéri maszkviselés és a kijárási korlátozás

Az ötmillió beoltott korszakhatár a koronavírus elleni védekezésben,  ezért az operatív törzs pénteki ülésén lazításról döntöttek – közölte a Kossuth Rádióban Orbán Viktor miniszterelnök. A kormányfő hozzátette: 4 898 866 beoltott van, a hétvégén elérjük az ötmilliót. Az új intézkedések bevezetéséről még pénteken születhet döntés. 

Még a hétvégén elérjük az öt millió fős átoltottságot, így feloldjuk a korlátozó intézkedések nagy részét, egyebek mellett megszűnik a kijárási tilalom, az üzletek kötelező zárási időpontja, valamint a közterületi maszkhasználat is – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó Reggelt, Magyarország! című műsorában.

Hozzátette: szabad lesz a sporttevékenység folytatása a közterületeken, a magán és családi események 50 fő részvételével, lakodalom pedig 200 fő részvételével lesz megtartható. – Ismét tarthatók szabadtéri rendezvények is ismét tarthatók, de zenés-táncos rendezvény csak védettségi igazolvánnyal látogatható. A 16-18 éves korosztály, akik eddig csak felnőtt kíséretével látogathattak különböző helyeket, most már igazolvánnyal ők is mehetnek – fogalmazott, hozzátéve: arról, hogy az új intézkedések pontosan mikor kerülnek bevezetésre, még pénteken születik döntés.

Orbán Viktor szerint továbbra is óvatosságra int, hogy három millió ember még mindig nincs beoltva, továbbá a határaink mentén mindenhol sokkal alacsonyabb a beoltottság mint nálunk, emellett az új mutációk elleni védettségre is figyelni kell.