Megnyílt Somogyi Győző kiállítása Badacsonytomajban (MTI)

Megnyílt Somogyi Győző képzőművész kiállítása szombaton a badacsonytomaji Egry József Emlékmúzeumban. A tárlaton a művész családtagjairól készült alkotások és a Kárpát-medence tájait bemutató festmények láthatók.

A kiállításmegnyitón Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy Somogyi Győző alkotásainak üzenete speciálisan magyar, a művész látásmódja a “miénk”.

Hozzátette, a művész alkotásaiban egyszerre mutatkozik meg “európaiságunkban a magyarságunk, és magyarságunkban az európaiságunk”.

A képek között fellelhetők a Zrínyi családról készült festmények, hiszen a múltban fellelhető a kapcsolat a két család között – közölte.

Somogyi Győző elmondta, hogy egy régi technológiával, tojástemperával készültek a képei, amelyek közül mintegy 50 alkotás látható a hónap végéig látogatható tárlaton.

A képzőművész felidézte: a múltban a kisnemesek és a jómódú parasztok között is elterjedt szokás volt, hogy megfestették az ősöket. Ezt a hagyományt követve alkotta meg őskutatást követően a saját családi arcképcsarnokát az utóbbi tíz évben.

Az általa használt tojástempera technikáról szólva elmondta, hogy nem ismer mást, aki ezt a technikát használná; rendkívül porérzékenyek az ilyen technikával készült alkotások és nagyon aprólékos munkát igényel az ezzel való festés. Egy idő után vízhatlanná válnak a képek és olyan tiszta világos színek keletkeznek, amelyek olajfestékkel nem állíthatók elő.

Krisztin N. László, Badacsonytomaj polgármestere arról beszélt, hogy a kiállítás a Badacsony Art Piknik keretében valósulhatott meg, amelyre összesen 15 millió forintot kaptak az Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával.

Somogyi Győző 1942-ben született, 1956 és 1960 között a Képzőművészeti Gimnáziumban tanult. 1960-1964-ben a Kossuth Nyomdában segédmunkásként, majd szakmunkásként dolgozott, itt tanulta meg a sokszorosító grafikai eljárásokat.

A papi hivatást választotta, 1962 és 1968 között a budapesti Római Katolikus Hittudományi Akadémia hallgatója volt. 1967-ben szentelték pappá. 1968-ban doktorált egyháztörténetből.

Somogyi Győző 1973 óta rendez grafikai kiállításokat, 1980 óta elsősorban fest. Művészetének témáit a természetből, a mindennapi életből, a bibliából és a hadtörténelmi eseményekből meríti. Hagyományos ikonszerű történelmi-népies stílus jellemzi, de a 20. század stílusirányai, köztük a konstruktivista művészet is hatást gyakorolt rá, főleg tájképeire.

Legnagyobb alkotása 100 magyar hadtörténelmi személyiség arcképének megfestése (1986-1996), amely eredendően A magyar hősök arcképcsarnoka címen jelent meg kiállításokon és könyvalakban.