Megmentik a történelmi platánsort Keszthelyen (zaol.hu)

Csonkolás helyett korszerű, természetbarát módszerekkel ápolják a fákat a városban. Ezekben a hetekben egy korábban elhanyagolt, történelmi platánsort próbálnak megmenteni, gondozni a belvárosban – írja a zaol.hu.

A műszeres vizsgálatok korábban azt mutatták, a kilenc platánfából kettőt már nem lehet megmenteni a Baross Gábor utcában, helyükre újakat ültetnek majd. A többinél pedig a lombkoronát kell gyéríteni. A munkát, a fészkelő madarakra tekintettel, télre időzítették.

– Nemcsak környezeti értékről beszélünk, hanem várostörténetiről is – mondja Sáringes-Kenyeres Marcell természetvédelmi mérnök, önkormányzati képviselő -, hiszen fotók bizonyítják, hogy a régi indóháznál mindig is kilenc platán állt, a kivágottak helyett ezért is ültet majd a város újakat tavasszal. A jövőben együtt szeretnénk kezelni az indóházat és a környezetét, s megvizsgáljuk az épület és a platánsor védetté nyilvánításának lehetőségét.

A város környezet- és természetvédelmi megfontolásból keresett professzionális kivitelezőt a mostani munkára, hiszen ez a garancia arra, hogy a fák életét a lehető legtovább meghosszabbítsák.

A korszerű faápolás lényege, hogy minden beavatkozást vizsgálat előz meg, a csonkítás helyett pedig célzottan, a fák állapotának megfelelően dolgoznak a szakemberek, és mindent dokumentálnak, elemeznek, ami megkönnyíti a későbbi munkákat.

– A mai modern faápolásban nagyon fontos a csapatmunka, tehát van favizsgáló szakértő, aki felméri az állomány egészségi állapotát, feltárja a problémákat, és azokra megfelelő módon tud reagálni a faápolást végző szakemberekkel együtt – fogalmaz dr. Puskás Lajos tájépítészmérnök, a Park Erdő Stúdió ügyvezetője.

A magasban végzett precíz munka pedig a lehető legkisebb sebet okozza a fának, és segíti a természetes regenerációt, vagyis meghosszabbítja a növény életét.

– Ha belenyúlunk egy fa életébe, és levágunk róla egy ágat, akkor gyakorlatilag azt a részt vágjuk le egy csonkolásnál, amelyik a gyökérzet számára értékes tápanyagot állítja elő. Ezért nem szabad a fákat csonkolni – szögezi le Tóth-Tanner Balázs minősített faápoló, az Alpingreen Kft. ügyvezetője, hozzátéve: ez ugyanis gyökérelhaláshoz, gombabetegségekhez és korhadáshoz vezet.