OVF: „óvatos vízeresztés történik” a Balatonból

Megkezdték a Balaton vizének leeresztését a tó magas vízállása miatt. Az előrejelzéseket folyamatosan figyelik, a vízeresztés mértékének esetleges növeléséről az adatok alapján döntenek a vízügyes szakemberek – áll az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtöki sajtóközleményében, az MTI közlése szerint.

 

A vizugy.hu által közölt adatok szerint a Balaton átlagos vízállása – a siófoki vízmércéhez viszonyítva – csütörtök reggel 122 centiméter volt, miközben a tó téli üzemi vízszintmaximuma 110 centiméter +/- 5 százalék. A sok csapadék hatására december eleje óta nagyjából 19 centiméternyit emelkedett a Balaton vízszintje.

Az OVF közlése szerint szerdán 13 órakor kezdték meg a víz eresztését a Sió-zsilipen keresztül a Dunába torkolló Sió-csatornába.

A közlemény kitér arra, hogy a Balatonba torkolló vízfolyásokon érkező vízhozamokhoz igazodva 15 köbméter/s-os, úgynevezett óvatos vízeresztés történik. Zsilipnyitásra az elmúlt pár napban azért nem került sor, mert az olvadás miatt nagyon nehezen lehetett előre jelezni a Dunán és mellékfolyóin érkező árhullámok szintjét.