Megkezdődött a nádaratás a Kis-Balatonnál (sonline.hu)

 

Két vállalkozó, összesen 146 hektárnyi terület aratására kapott engedélyt a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság. A munkát március 15-ig kell befejezniük. Az összegyűjtött növényekből tető vagy kerítés készül, de a nádat hőszigetelésre is újra szívesen használják- írja a sonline.hu.

 

Egy óriási, hatkerekű jármű járja a nádast a Kis-Balatonnál. A hatalmas aratógépen többen dolgoznak, mindenkinek megvan a feladata, így egyetlen felesleges mozdulatot sem végeznek a munkások. A vezetőn kívül mindenki a jármű platóján áll a hidegben. Ottjártunkkor éppen napsütéses, szeles időben végezték feladatukat.

A nádaratás megterhelő fizikai munka. Az úgynevezett sisállal összekötött kévéket helyben, kézzel kell elrendezniük. A természetes növényi kötöző anyag egy év alatt bomlik le, így nem kell attól félni, hogy szennyezné a környezetet. A nádkévéket a vágógép platóján gyűjtik össze, ha megtelik a plató, a partra viszik a rakományt az úgynevezett náddepókba. Ezután gúlába állítják és minőség alapján szétválogatják a levágott növényt.

Vida Imre és csapata néhány nappal ezelőtt kezdett el dolgozni a Balatonszentgyörgyhöz közeli területen. A vörsi vállalkozó a sonline.hu kérdésére elmondta, hogy most többször kell fordulniuk, mert nem fagyott be a nádas, s így a kisebb rakomány súlya nem tesz kárt a természetvédelmi területben.