Megkezdődött a kétnapos Tündérrózsa FolkFeszt Hévízen (zaol.hu)

A fesztivál mintegy 100, hévízi és gyenesdiási ifjú táncos felvonulásával kezdődött péntek délután, amely után egymást váltották a színpadon az iskolai csoportok, illetve a népi együttesek, kora este pedig az Üstökös kompánia fellépését követően a Gyenes és a Nagyváthy néptáncegyüttes fergeteges gálája zárta a napot. A program szombaton 15 órától folytatódik a Rákóczi utcában – írja a zaol.hu.

Miklós Beatrix fő szervező, a Hévízi Turisztikai Nonprofit Kft. igazgatóhelyettese azt mondta, minden követ megmozgatott, hogy e találkozó megvalósuljon, „mert a néptánc a kultúra része, s fontos tudnunk: a generációkon átívelő műveltség öröklődik”. Hozzátette, ha valaki gyerekként megismerkedik a kultúra ezen szegmensével, akkor felnőttként is a barátja lesz.

A Tündérrózsa FolkFeszt színpadi megjelenési lehetőséget kínál a gyerekeknek, mert ez és a fellépést követő taps adja a visszaigazolást számukra, hangsúlyozta Miklós Beatrix, aki szerint a néptánc azért is fontos, „mert ez a világon az egyik legfontosabb megjelenési formája egy nemzetnek”.

A péntek délután fellépett fiatalokat (is) oktató, három évtizede e műfajhoz kötődő Tarjányi Sándor, a Gyenes Néptánc Együttes vezetője elárulta: intenzíven, a kisebbek heti két, a nagyobbak négy órában tanulnak táncolni, emellett három környékbeli óvodában is foglalkozik gyerekekkel.