Megkezdődik a KSH Népességmonitor felmérése (MTI)

Megkezdődik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességmonitor nevű, lakóhelyre és tanulmányokra vonatkozó felmérése; a részvételre kiválasztott 9500 embert már korábban értesítették. A július 10-ig tartó vizsgálat az idei népszámlálás előkészítésének része, de célja a legfontosabb gazdasági és társadalmi döntések megalapozását szolgáló, egyéb hivatalos statisztikai adatgyűjtések fejlesztése is – áll a KSH  közleményében.

 

A Népességmonitor egy európai kutatássorozat egyik állomása, amely egyebek mellett azt vizsgálja, hogy miként lehet a lakosság minél szélesebb körét bevonni a hivatalos statisztika kérdőíveinek internetes kitöltésébe.  A lakóhellyel kapcsolatos válaszok alapján a lakossági felmérések mintavételi eljárását szeretnék pontosítani.

A tanulmányokhoz kapcsolódó kérdések a 2023-ban induló, európai uniós felnőttképzési felvételt készítik elő. A felméréshez Magyarország 18 év feletti lakosaiból 9500 embert választott ki a KSH matematikai-statisztikai módszerekkel. Őket korábban postai levélben kérték fel a részvételre. A felmérés a mintába került 94 településen egy időben zajlik.

A résztvevők a kérdőívet csütörtöktől június 6-ig tölthetik ki az interneten, kényelmes, gyors, környezetbarát és költséghatékony módon – írták, hozzátéve: elkötelezettek az online kitölthető felmérések mellett. Azokat, akiktől az interneten nem érkezik be válasz, június 10. és július 10. között személyesen vagy telefonon keresik meg a KSH kérdezői.