Mégis bezárult a határ a külföldi bérvadászok előtt (sonline.hu)

Végzetes lehet az ősz a vadásztársaságok számára Somogyban is, hiszen a nagy bevételt hozó gímszarvasvadászatokra mégsem érkezhetnek külföldi vendégvadászok – írja a sonline.hu.


Miután szeptembertől ismét határzárat rendelt el a kormány, a vadászok a komoly bevételt eredményező szarvasvadászatokért lobbiztak. Az Országos Magyar Vadászkamara párbeszédet kezdeményezett a kormánnyal, hogy a vendégvadászok beutazhassanak az országba. Korábban úgy tűnt, eredménnyel. Azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken azt mondta: ezek nem számítanak üzleti célú utazásoknak az ORFK értelmezése szerint, tehát nem érkezhetnek külföldi bérvadászok a mostani szarvasbőgésre.
Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) fenntartja korábbi véleményét, miszerint a külföldi bérvadászok fogadása a járvány szempontjából nem jelentett volna komoly kockázatot, különösen ha a Vadászkamara által kidolgozott protokollt alkalmazták volna. Jámbor László, az OMVK elnöke úgy fogalmazott, a jövőbe kell tekinteni és összefogni a magyar vadgazdálkodás régi kerékvágásába lendítéséért.

Meiszterics János, a Tapsony és Vidéke Petőfi Vadásztársaság elnöke felháborítónak nevezte, hogy miután a kamara közölte az érintettekkel, szervezhetik a vadászatokat, mégsem érkezhetnek vendégvadászok. – Mi erre felkészültünk személyzettel, vendégházakkal – mondta a társaság elnöke. – Megvoltak a vadászati szerződések, és vártunk négy osztrák és ugyanennyi német vendéget, s Szlovákiából jött volna még két vadász, de őket visszafordították. Ezzel teljesen hitelüket vesztik a magyar vadásztársaságok és vadászatszervező irodák. A vendégek elmennek inkább Lengyelországba, és félő, ha most így tesznek, jövőre sem lesz ez másképp.

A Gyótai Vadásztársaságnál már augusztusban lemondták a lefoglalt gímbikákat. – Aki még kivárt, az elindult, és egy részüket átengedték a határon, de voltak, akik már nem tudtak bejutni az országba – közölte érdeklődésünkre Tibáld Béla, a vadásztársaság elnöke. Úgy tudjuk: volt olyan, aki az egyik határátkelőn nem jutott át, de valamivel távolabb egy másikon igen.
Gyótán átalakítják a vadászatokat, és igyekeznek magyar nimródokat a területre csábítani, de az árbevétel-kiesés így is 60-70 millió forintra tehető.

Somogy megye legnagyobb vadászatra jogosultjánál a SEFAG Zrt. a szarvasbőgés időszakában mintegy 120 vendég vadászata hiúsult meg. Szeptemberben a vadászati bevételek egyötöde keletkezett volna a bőgésből. Ám a jelenlegi helyzetben a belföldi vendégekre koncentrálnak, és az értékes koros bikák helyett a fiatal- és középkorosztályú bikák fokozottabb válogató vadászatát helyezik előtérbe.

A cikk folytatása itt található.