Meghekkelt Balaton (magyaridok.hu)

Éledezik a Balaton környéke. Nyaralókat felújító munkások foglalják el az apartmanokat, szőlőmetszőknek szállít szódát a szikvizes, horgászokat várva vasalja az ágyneműt a gondnok, hekk helyett harcsacsipszet forgat olívaolajban a vendéglős, emuszalámit, tevetejet, ausztrál uborkát szállít a boltos. Az utóbbi években felértékelődött a tó, a roham ezúttal sem marad majd el.

Hamar jött a nyári meleg. A nap sugaraiban fürödve ülök a balatoni nyaraló teraszán. A távolban, a töredezett szélű aszfaltozott szőlőhegyi úton megindul a nehéz konvoj. Kisvártatva közvetlenül a ház előtt pöfékel el az óriáskerekes markoló, egy teherautó platóján ásókkal, lapátokkal, utánuk kék-zöld Ifák tucatja a horpadt oldalú vaskonténerekkel. Pincét építenek, ingajáratban közlekednek majd.

Nemrég hagyták abba az egyik gyümölcsösben a hajnali hatkor megkezdett traktoros gépi permetezést. Kijött már az amúgy veszprémi illetékességű Ernő bácsi is a présházából bőrkötényes, lábszárvédős klónkatonajelmezében, s ahogy plexi fejvédőjét arcára húzza, benyomja fűkaszáján a piros gombot. (Felmérte már valaki, hogy milyen messze hallatszik el egy benzines fűkasza folyamatosan vinnyogó hangja?!)

Itt, Dörgicse mellékéről nézve, nyolc kilométer távolságban végigfut alattunk a tó. A látvány Jaroslav Hašeket is megihlette, így ír erről a benyomásról A Balaton partján című elbeszélésé­ben:

„Gyönyörű kilátás nyílt innen a környékre. Az enyhe lejtőkön szőlőskertek zöldelltek és kéklettek, a tőkék és fürtök áttekinthetetlen tengere még élénkebb színekben pompázott mindenütt, ahol filoxéra ellen schweinfurti zölddel permetezték be a leveleket. A lejtő aljáig csupa szőlőhegy, itt-ott a csőszök bódéi, lejjebb kukoricamező-sávok, és még távolabb rétek, ahonnan tompa tehénkolompolás és marhabőgés hallatszik. És a réteken túl a Balaton, vagy ahogy itt büszkén mondják, a »magyar tenger« tükre ragyog Veszprémen túlig, százhuszonöt kilométer hosszan, zöld, háborgó vizével, amely egybeolvad a látóhatárral, és amikor a tó hullámaiban egy gőzhajó barázdákat szánt, a távoli kékségben itt-ott füstsávok jelennek meg.”

Dörgicsénél, a Balázs alja és a Hosszú-dűlő közötti rétre kihajtotta a bárányokat a pásztor. Bár lenne 125 kilométer hosszú a Balaton, s érne valóban Veszprémig, a városig, mint Zürichnél, Genfnél a tavak, de nincs annyi, „mind­össze” 77 kilométer. Legkisebb szélessége Tihanynál másfél kilométer, legnagyobb, majdnem tizenhárom kilométer Világos és Almádi között. Átlagos mélysége három-négy méter.

Vendégek igényekkel
Földváron, a keleti strandon traktorok szántják a talajt, közmunkások füvesítenek, ültetnek virágot. A fenntartó önkormányzat képviselő-testületének tagjai tavaly már körbeutazták a tavat, hogy megtapasztalják más települések fürdőüzemeltetési gyakorlatát, mert szeretnék egy csillaggal magasabbra, ötre tornászni a strandbesorolásukat. Csinosítják, komfortosítják az öltözőket, akadálymentesítik a terepet. Idényben megnyitják a fürdőruha-múzeumot, úgy gondolják, az új, 32 értékmegőrző széf sem marad üresen.

Ezen a strandon forgatta 1997-ben Tímár Péter filmrendező Zimmer Feri című filmjének balatoni jeleneteit. Az onnan ismert Sport büfé még zárva. „Gofri, lángos, fladen, gyros, heck, gulaschsuppe, barna búzasör, braun welzen” – olvasható a lenyúló tetőre festett kínálat. Egy tábla hirdeti, hogy az önkormányzat már negyvenmillió forintot elnyert a strand családbarát fejlesztésére, harmincmilliót pedig a fürdőkultúra javítására.

A magyaridok.hu teljes cikke itt olvasható.