Meghátrált a nemzeti park egy védett forrás ügyében, amely fölé autóutat terveznek (telex.hu)

A Csillag-hegyinek nevezett forráshoz Zalaegerszegtől körülbelül hat kilométerre kell lekanyarodni a 76-os útról. A dűlőút egy ideig házak között kanyarog, aztán egy ponton elkezdődik az erdő, ahol az egyik meredeken emelkedő domb aljában bújik meg a forrás. A földútról nem is látszik elsőre, csak a felázott talajból lehet sejteni, hogy víz van a környéken. Az árokba leereszkedve találjuk meg a forrást, pontosabban az agyagos-homokos talajba vájt lyukat, amelyből a víz csordogál – írja a telex.hu.

 

A víz kivezetésére szolgáló két műanyag cső már a kirándulók műve, ettől eltekintve teljes mértékben természetes képződményről van szó. A Csillag-hegyi-forrás környékének saját mikroklímája van, az árokban sokkal hűvösebb van, mint a csupán pár méterre lévő földúton. Ez nagyrészt a forrást körülölelő bükkösnek köszönhető, a hatalmas, szemre 20-25 méter magas bükkfák dús lombozata alaposan megszűri a napfényt, ami a nyári hőségben különösen áldásos lehet.

Ha nincs a gazdasági válság, mostanra már az egész dombot eldózerolták volna, bükköstül, forrásostul, mivel erre vezetnék el a Zalaegerszeget az M7-es autópályával összekötő M76-os gyorsforgalmi út egyik szakaszát – áll a telex.hu cikkében.

Az autóút tervezett nyomvonalát már évekkel korábban kijelölték, az ezt jelző színes karók még mindig láthatók a fák között. Civilek lassan három éve küzdenek azért, hogy megmeneküljön a forrás és a körülötte lévő bükkös.

 

A természet és az emberek is veszítenének a forrás eltűnésével

A tervek szerint ahol most a víz a felszínre bukkan, ott egy úgynevezett „csápos falikút” épült volna, a forrás felesleges vizét pedig az úttest melletti árokba vezetnék. Vagyis jelenlegi, természetes formájában nem maradt volna meg a Csillag-hegyi-forrás, ami a tavalyi, súlyos aszályokkal sújtott nyár fényében még nagyobb veszteség lenne. A bükkös is egyre inkább ritkaságnak számít a környéken: sok helyen már így is elkezdték kivágni őket, helyüket pedig az akácfa és a kiirthatatlan, invazív bálványfa vette át. Attól félnek a forrást védő civilek, hogy ez a sors vár majd arra a területre is, ahol pótolnák a gyorsforgalmi építése miatt kivágott fákat.

Nem is egy forrást érintene az építkezés, hanem hatot. Ezek mind az M76-os tervezett nyomvonalán fekszenek. A hatos számúnak elkeresztelt forrást már kétszer is megmérték a nemzeti park szakemberei, és a vízhozam mindkét alkalommal meghaladta a védettséghez szükséges értéket. Ennél nincs egy konkrét pont, ahol a víz előbukkan a földből, inkább egy nagy, sáros pocsolyának tűnik a forrás, de ez valószínűleg nem zavarja az erdőben élő állatokat. A sárban látott kisebb-nagyobb patanyomok alapján szarvasok és vaddisznók kedvelt dagonyázója lehet a hely – írja a telex.hu.

Nem csak az élővilágot érné veszteség a forrás és a bükkös eltűnésével. A Pethőhenye közelében lévő terület kedvelt kirándulóhely, sokan járnak át oda a környező településekről. Erre vezet a Horhosok útja elnevezésű, jelzésekkel ellátott három túraútvonal is, az autóút megépülésével azok is mennének a levesbe. Az építkezés a környéken lakók életét is megbolygatná: van, akinek a házától pár száz méterre haladna majd el a többsávos gyorsforgalmi – írja a telex.hu.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.