Megerősített járőrszolgálat lesz a Balaton déli partján a nyári szezonban (mti)

A júniusban beindult nyári szezonban megduplázták-megtriplázták a járőrök számát a dél-balatoni településeken, készenléti rendőröket vezényeltek a térségbe, és Siófokon beindítottak egy új, gyorsreagálást biztosító eligazítási rendszert – mondta Piros Attila, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője pénteken.

 Piros Attila siófoki sajtótájékoztatóján közölte: a megye többi rendőrkapitányságáról 27 embert, „egy komplett rendőrkapitánysági bűnügyi állományt” csoportosítottak át a Balatonhoz. A készenléti rendőrök péntek este érkeznek meg Siófokra, Fonyódra és Balatonkeresztúrra. Idén is segítenek a rendészeti szakgimnáziumba járó diákok, és Siófokon töltik majd a gyakorlatukat a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói.
A Balaton 74 kilométernyi somogyi partszakaszán szavatolni tudják a folyamatos közrendet és biztonságot – mondta a rendőrfőkapitány.

Bemutattak egy – a Somogy megyei rendőrség közreműködésével kifejlesztett – új eligazítási technikát, amelyet péntektől alkalmaznak élesben Siófokon. Piros Attila és a város rendőrkapitánya, Kasznár Gyula közölte: az újítás révén gyorsabbá és hatékonyabbá válnak a rendőri beavatkozások. Az oktatásban használt interaktív tábla rendőri használatra kifejlesztett alkalmazásával például azonnal be tudják mutatni a keresett vagy körözött személyeket, drónfelvételekről a bevetési helyszíneket, közterületeket, elérik a térfigyelő kamerák jelzéseit és hozzáférnek minden intézkedéshez szükséges adathoz. Ez különösen fontos Siófokon, ahová nyaranta sok helyismerettel nem rendelkező rendőr érkezik erősítéséként – ismertették.

Piros Attila elmondta még, hogy az év első hónapjaiban Somogyban tovább csökkent a bűncselekmények száma és nőtt a felderítés eredményessége, ami nemcsak a rendőrség, hanem a társszervek, az önkormányzatok, a polgárőrségek érdeme is. A télen szárazföldön szolgálatot teljesítő vízirendőrök munkáját is dicséri, hogy jelentősen csökkent a nyaralófeltörések száma Siófok térségében – tette hozzá.