Megérkeztek az első új MAN autóbuszok Veszprémbe – januárban ingyen lehet utazni rajtuk (MTI)

Megérkeztek az első új MAN autóbuszok a veszprémi V-Busz Kft. helyi járati flottájába, a járművekkel hétfőtől már a forgalomban is találkozhatnak az utasok. 


Porga Gyula, Veszprém polgármestere elmondta:  három évvel ezelőtt még a bakonyi megyeszékhelyen üzemelt az ország legidősebb, közel 30 éves átlagéletkorú helyi járati flottája, januártól azonban már a legfiatalabb helyi járati buszpark üzemel majd Veszprémben.

Az új buszok olyan korszerű közösségi közlekedést biztosítanak, amely valódi alternatívája lehet az autóhasználatnak – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: szeretnék a szolgáltatást tovább bővíteni, új jegykiadó automatákat is telepítenek majd a városban.

Porga Gyula bejelentette: annak érdekében, hogy a veszprémiek és a városban közlekedők minél jobban megismerjék az új járműveket, januárban ingyen lehet majd utazni azokkal.

Ovádi Péter, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Modern városok program fejlesztései – sportuszoda és tornász gyakorlóterem építése, a Petőfi Színház és a zeneiskola rekonstrukciója – mellett azok megközelíthetősége is fontos.
Hozzátette: szintén a Modern városok program részeként Veszprém több belterületi útszakasza is megújul, a jobb utak pedig az új buszok élettartamának növelését is szolgálják.

Hoyos György a járműveket gyártó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft. buszüzletág-igazgatója egy szimbolikus kulcsot átnyújtva adta át az új autóbuszokat Veszprém polgármesterének, balesetmentes közlekedést kívánva a járművekkel.

A V-Busz Kft. flottájába 28 szóló és 14 csuklós új autóbusz érkezik több ütemben decemberben, a járművek összértéke a gyártó korábbi tájékoztatása szerint mintegy 3,9 milliárd forint. A csütörtökön érkezett első tíz járművel hétfőtől már a forgalomban is találkozhatnak az utasok.

A teljes hosszban alacsony padlós, MAN EfficientHybrid modullal kiegészített MAN Lion’s City autóbuszok Euro 6d környezetvédelmi norma követelményeinek megfelelő 9 literes dízelmotorral üzemelnek, amelyek teljesítménye változattól függően 280-360 lóerő. A buszok utas- és vezetőtéri klímaberendezéssel, hővédő fóliával, belső hangos utastájékoztató berendezéssel vannak ellátva.