Megelégelte a kormány, hogy az önkormányzatok nem akarják átadni vízi közműveiket (hvg.hu)

Egyszerű többségi döntés is elég lesz ahhoz, hogy az önkormányzatok ingyenesen átadják vízi közműveiket az államnak – az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny kedd esti számában jelent meg. A döntést azzal indokolta a kormány, hogy a több önkormányzat tulajdonában levő közművek átadása eddig nehézkesen haladt, mivel ahhoz az érintettek egyhangú jóváhagyása volt szükséges, így akár egy önkormányzat is megakaszthatta a folyamatot – írja a hvg.hu.

 

Mindez már a múlté, hiszen az egyszerű többségi döntést lehetővé tevő kormányrendelet november elsején már hatályba is lépett. A kormány azonban biztosra megy: a rendelet szokás szerint a veszélyhelyzetre való hivatkozással kerüli meg a törvénymódosítást, annak publikálásával egy időben ugyanakkor törvénymódosítási javaslatba is befoglalták az intézkedést, amely szintén kedd este jelent meg a Parlament honlapján.

A kormány 2022 nyarán kezdeményezte a veszteséges önkormányzati víziközművek átvételét, ám a folyamat vontatottan halad, elsősorban az ellenzéki önkormányzatok nem lelkesednek azért, hogy ingyen adják át az államnak vagyontárgyaikat.