Megduplázódott a választók száma Kisberényben, akadt ahol 33-an laktak papíron

A dél-balatoni Kisberényben megduplázódott a választásra jogosultak száma az önkormányzati választások előtti hetekben. Volt kormányhivatal, ahová kisbusszal érkeztek a lakcímváltoztatást bejelentők, és akadtak kisberényi lakcímek, ahol papíron immár 22-33 fő lakott. Ma délután válik csak jogerőssé, de várhatóan nem változik a somogyi területi választási bizottság döntése, amely megsemmisítette a választási eredményt.

A Somogy Megyei Önkormányzat honlapján található meg a területi választási bizottság (TVB) határozata és indoklása a Fonyódtól 16 kilométerre található Kisberényben történtekről. Eszerint a megyei TVB „a polgármester és képviselő választás eredményét megsemmisíti, a választást megismételteti és a megismételt polgármester és képviselő választást 2019. november 10. napjára kitűzi”.

A hirbalaton.hu információi szerint a kis somogyi faluban nem újkeletű gyakorlat a választások idején, hogy megszaporodik a lakosság, főként a közeli Öreglak Baráti-hegyéről szerveznek buszos átiratkozást. Ez a „népszokás” már akkora méreteket öltött, hogy a TVB feljelentést tett a rendőrségen választás rendje elleni bűncselekmény elkövetése miatt. Az állandó lakcímüket átíratók közül hatot már a választások előtt jobb belátásra bírtak a hatóságok, de maradtak így is elegen. Kérdés, hogy november 10-ig miként lehet eldönteni, ki is az, aki tényleg Kisberénybe költözött, és ki az, aki nem.

Sárhegyi Judit, Somogy megyei jegyzője, a Területi Választási Iroda vezetője a hirbalaton.hu-nak elmondta, van még egy somogyi település, ahol várni kell az új polgármester megnevezésére. Balatonszabadiban mindössze 1 választáson múlt a győzelem, ezért az alulmaradt a szavazatok újraszámlálását kérte, és úgy ítélte meg, hogy az egyik érvénytelennek ítélt szavazat érvényes, amely neki kedvez. Arról a bíróság 3 napon belül dönt, hogy helyt ad-e a panasznak, mert ha igen, itt is újabb választást kell kiírni szavazategyenlőség miatt.