Megáldották az újborokat Balatonkenesén (veol.hu)

A borlovagrendi tagok mellett helyi kistermelők is elvitték boraikat a helyi római katolikus templomban tartott borszentelésre.

A Kelet-Balatoni Borlovagrend kezdeményezésére 2009 óta minden évben megtartják a Szent János-napi borszentelést – írja a veol.hu.

A borokat Medveczky Miklós plébános áldotta meg a szentmise részeként tartott szertartáson kedden, mondta el Győrfi Károly, a borlovagrend elnök-nagymestere. Hozzátette, idén a borlovagrend számos tagja mellett a korábbiaknál több kistermelő is részt vett a borszentelésen, néhány borrendi tag pedig az újbora mellett házi pálinkáját is elvitte a jánosáldásra. A szertartásra a Balaton keleti medencéjére jellemző, mintegy tizenöt borfajtával – például olaszrizling, zenit, zengő, kékfrankos – érkeztek a termelők.

December 27-én János apostolt ünneplik a keresztény világban, a borszentelés hagyománya a 13. századtól terjedt el a Német-római Birodalomból. A hagyomány szerint gyakran ettől a naptól kezdték el fogyasztani az újbort, a boráldás egyik célja pedig az volt, hogy a következő évben is jó termést takaríthassanak be a borosgazdák.