Még napokig tomobol az év eddigi legerősebb hőhulláma (met.hu)

Az már biztos, hogy a mostani lesz a 2017-es nyári szezon eddigi legerősebb hőhulláma. A legmelegebb napokban a hőmérséklet csúcsértéke elérheti a 39, 40 fokot, sőt egy-egy helyen 41 fok sem kizárt. A legforróbb időszak péntektől vasárnapig tart majd, ekkor az ország túlnyomó részén 35 fok fölé melegszik fel a levegő.  A hőség tartós mérséklődése várhatóan csak jövő hét első napjaiban kezdődik meg.

 

Bár hazánkban július vége, augusztus eleje az éghajlati átlagok szerint is legmelegebb időszak, ez a hőség nálunk is szélsőségesnek számít, mintegy 10 fokkal lesz melegebb az ilyenkor szokásos 28, 29 foknál. A szokatlan meleg természetesen nem csak hazánkat érinti, hanem Közép- és Délkelet-Európa jó néhány országában is a legmagasabb fokozatú figyelmeztetés van érvényben.

A jövő hét első napjaiban előbb északnyugaton, pár nap késéssel délkeleten is enyhülhet a forróság. Jelentősebb lehűlést a jövő hét második fele hozhat, de ez még igen bizonytalan. Az előttünk álló napokban a napi maximum rekordok 40 fok körül (a fővárosiak 37, 39 fok között) alakulnak, sokfelé már az éjszaka sem hoz enyhülést.

 

Balatoni időjárás előrejelzés szerdára

A legalacsonyabb hőmérséklet hajnalban a vízparton 22, 23, de attól távolabb 19, 20 fok körül alakul.
A Balaton Siófoknál 24 fokos.
A kezdetben gyenge, vagy mérsékelt (5-25 km/h) változó irányú szél a nap folyamán északiasra (ÉK, É, ÉNY) fordulva délután megélénkül (30-40 km/h), de késő délutántól zivatarfelhő környezetében átmenetileg tovább erősödve viharossá (60 km/h fölé) is fokozódhat. A napsütést délelőtt még csak fátyolfelhők szűrik, majd azt délután már az északnyugat felől lassan növekvő, átmenetileg vastagodó felhősödés zavarhatja. A felhőzettel zápor, esetleg zivatar is sodródhat a térség fölé. A legmagasabb nappali hőmérséklet 35, 36 fok körül alakul. Késő este 27, 28 fok valószínű.