MÁV: tartósan csökkent menetidők, leállt nemzetközi vasúti személyszállítás

A MÁV-Start közleménye szerint a 2019/2020-as menetrendben bevezetett “kedvező változások” érvényben maradnak. December közepe óta Budapest és Zalaegerszeg között 34 perccel, Győr és a Balaton között csaknem 30 perccel, Pécs és a főváros között 13 perccel gyorsabb közlekedést biztosítanak. Veszprém és Zalaegerszeg felé a fokozatosan forgalomba álló, magasabb komfortfokozatú IC+ kocsik közlekednek majd.

Szinte teljesen leállt a nemzetközi vasúti személyszállítás. A vasúttársaság javaslatot és útmutatást ad a biztonságosabb jegyvásárlásra is járvány idején.

Az Európában kialakult járványügyi és veszélyhelyzetre való tekintettel néhány határállomás kivételével szinte teljesen leállt a nemzetközi vasúti személyszállítás. A nemzetközi járatokat az itthoni szakaszokon pótolja a vasúttársaság, a határállomások és a belföldi végállomások között közlekednek a vonatok. A belföldi vonatforgalomban a MÁV hálózatán nincsenek menetrendi korlátozások a járványügyi helyzet miatt, a Gyermekvasúton azonban szünetel a közlekedés.

A MÁV app-on keresztül biztonságosabb a jegy- és bérletvásárlás a járvány idején:

A sorban állás és személyes érintkezések csökkentése érdekében a vasúttársaság arra kéri utasait, hogy jegy- és bérletvásárlás esetén részesítsék előnyben a MÁV applikáció használatát és az e-vonatjegy váltását.

Az e-vonatjegyet bárki részére megválthatják az utasok, a digitális példányt az utazás előtt el kell küldeni az utazó személynek az eredeti letöltött fájl formátumában, hogy kinyomtatva vagy okostelefonon, tableten megmutathassák a jegyvizsgálónak.

Fontos tudni, hogy fizetés után a regisztrált e-mail címre elküldi a rendszer az elektronikus számlát és a bérletet (vonalkód nélkül) PDF fájlként. Ezeket elektronikusan le lehet adni a munkáltatónak. eSZIG-hez rendelt bérlet esetén az utazási tájékoztató érkezik a számla mellett.

Hasznos linkek:

*   A MÁV alkalmazás erre a linkre kattintva érhető el: https://bit.ly/2U41r2F
*   A MÁV alkalmazásról ide kattintva érhetők el információk: https://www.mavcsoport.hu/mav-start/belfoldi-utazas/mav-applikacio-mindent-tudo-belfoldi-vasuti-utazastervezo
*   Az e-vonatjegyekkel kapcsolatos gyakran ismételt kérdésekre pedig erre a linkre kattintva olvashatók hasznos válaszok: https://jegyvasarlas.mav-start.hu/eTicketV2/HU/gyik.html