Matrózképzést hirdetett a Balatonon a VMSZ (vizimentok.hu)

A tavalyi nyárhoz hasonlóan idén is meghirdette matrózképzését a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata. A képzésen előzetes jelentkezés után azok a strandi vízimentő kollégák vehettek részt, akiket érdekel a hajós szolgálat és szeretnék kipróbálni magukat matrózként.

(Fotó: Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata)

A három napos képzés két turnusban indult el, az első csoport Alsóörsön Balázs László (hajóvezető) vezetésével, a második csoport Révfülöpön Bagyó Gergely (hajóvezető) vezetésével sajátíthatta el az új ismereteket – írja a vizimentok.hu.

A matrózképzést a VMSZ elsősorban azért indította el, hogy biztosítani tudja a hajós szolgálat megfelelően képzett utánpótlását.

A három képzési nap alatt a résztvevők betekintést kapnak a matróz munkakör alapjaiba. A szolgálati ismeretek mellett megtanulják a legfontosabb csomók kötését, a kötél összeszedésének technikáját, megismerik a hajó felszereléseit, valamint bepillantást nyernek a hajókarbantartás alapjaiba is. Ezeken kívül a képzésvezetők a mentőhajókon eltöltött szolgálati idejük során előforduló helyzetekből merítve, különböző feladatok elé állítják a résztvevőket, tesztelve ezzel a korábbi és a képzésen elsajátított ismereteiket, valamint problémamegoldó képességüket.

„Fontos, hogy olyan emberek kerüljenek hajóra, akik nem csak tudják, hanem értik is a munkák célját.”

– mondta Bagyó Gergely, aki szerint mindenkiből lehet matróz, aki kellően kitartó, ügyes, és megfelelő állóképességgel rendelkezik.

„Abból válhat jó matróz, aki azzá akar válni. Itt hangsúlyozom az „akar” szót. Mindenkinél ott a lehetőség ahhoz, hogy megtanulja ezeket az ismereteket, az interneten utána keresve a dolgoknak nagyon sok mindent megtanulhatnak a balatoni hajózásról is. Nem utolsó sorban, ha rendelkezik megfelelő mozgáskoordinációval, akkor könnyedén megtanulhat a hajón mozogni és jó matróz válhat belőle.”

-fogalmazott.

Aki mentőhajón szeretne szolgálatot teljesíteni, annak a vízimentő tanfolyam elvégzése után először tapasztalatot kell szereznie strandi vízimentőként, csak azután jelentkezhet a továbbképzésre. Az idei matrózképzésen kimondottan fiatal kollégák – jellemzően fiúk – vettek részt. Balázs László kihangsúlyozta, hogy a lehetőség, nemcsak a fiúk számára nyitott, a lányokat is ugyanúgy várják a tanfolyamra és a hajós csapatba. Matrózként egy lány éppúgy helyt tud állni, mint egy fiú – tette hozzá.