Márton-nap Balatonfüreden: újbort kóstoltak, libákat kerestek (veol.hu)

Arácsért díjat, illetve okleveleket adtak át a Balatonfüred arácsi városrészén megrendezett Márton-napi újborkóstolón és libás rendezvényen a zsúfolásig megtelt népházban szombaton – írja a veol.hu.

Elnevezték a bort is, melyet abból a szőlőből készítettek, amit a helyi közösség adott össze és préselt ki egy szüreti mulatságon ősszel. A gazdag programokban bővelkedő napot a Kovács Örs vezette Arácsért Alapítvány és a Balatonfüred Kulturális Nonprofit (Füredkult) Kft. szervezte meg.

Posztumusz Arácsért díjat ítéltek oda László Antalnak, az alapítvány alapítójának és Fabacsovics Zoltán korábbi kuratóriumi elnöknek az arácsi közösség érdekében kifejtett évtizedes, áldozatkész és példamutató tevékenységéért, a helyi identitás megőrzéséért, ápolásáért, a kiemelkedő munkáért. A posztumusz díjat László Antal felesége, Edit asszony vette át.

Elismerő oklevelet kapott Fabacsovicsné Kovács Krisztina, Balika Árpádné és Tolnai Béláné. A díjakat és az okleveleket Kovács Örs, az alapítvány kuratóriumi elnöke adta át, a laudációkat Császár Attila református lelkész olvasta fel. Elnevezték az újbort is, a névre mindenki szavazhatott. A legtalálóbbat Tarnai Katalin vezetésével a zsűri választotta ki, eszerint az újbor az Arácsi mindent bele nevet kapta. A zsűri számára a legkifejezőbb elnevezést Cserny Anikó adta, aki jutalmul kapott egy palackot a borból.

A Márton-napi mulatságot több helyszínen rendezték meg, így a népházban és a közelben lévő tájházban, utóbbit Schmidtné Kositzky Anett, a Füredkult ügyvezető igazgatója mutatta be az érdeklődőknek. Az Arács Szíve vendéglőben libás ételeket és alkalomhoz illő édességet kínáltak. A program már délelőtt megkezdődött, amikor a gyerekek a Mesekocsi színház előadásában a Lúdas Matyi című zenés mesejátékot láthatták, amelyet Fazekas Mihály írt. Az apróságok körében nagy sikert aratott Döbrögi uraság, a szolgák, a katonák, a jónépek és természetesen Lúdas Matyi.

A gyerekeknek, illetve a családoknak mindemellett különféle foglalkozásokat is szerveztek, sokakat érdekelt a csillámfestés, és nagy sikert aratott a libakereső a tájház udvarán, ahol papírból készült libákat kellett megtalálniuk. A díjak és oklevelek esti átadóján meg lehetett kóstolni Arács újborát, majd Reitner Ferenc borász mutatta be és kínálta kitűnő nedűit, Király Ádám pedig kellemes harmonikamuzsikával ajándékozta meg a közönséget. Az eseményt a Miniszterelnökség, a Bethlen Gábor Alapkezelő támogatta.