Marokkóiak is jönnének a Balatonhoz

Marokkói küldöttség járt Siófokon együttműködési lehetőségeket keresve. A város egészségturisztikai szolgáltatásai, komolyzenei koncertje, és madármegfigyelő állomása tette rájuk a legmélyebb benyomást – számolt be Potocskáné Kőrösi Anita alpolgármester a hirbalaton.hu-nak.

A hét fős küldöttség tagja volt Magyarország tiszteletbeli konzulja, és Agadir város főpolgármestere, alpolgármesterei is. Rövid időre csatlakozott a hét elején zárult, két napos szakmai programhoz Magyarország marokkói nagykövete is.

Nem új keletű a marokkói érdeklődés Siófok iránt, azonban a nagy távolság és a közvetlen repülőjárat hiánya miatt nem alakult ki eddig együttműködés a két város között – közölte az alpolgármester. Mint kifejtette, a változás annyi a korábbiakhoz képest, hogy Marokkó, és a hetedik legnagyobb városának számító Agadir is nyitni kíván Közép-Európa felé, továbbá októbertől beindul egy közvetlen Bécs-Marokkó repülőjárat. Az agadiriak azt remélik, hogy hamarosan újraélesztik a Budapest-Marokkó charterjáratot is. A mostani siófoki látogatás megszervezésében közreműködött a magyar nagykövet is.

A delegáció tiszteletére rendezett rendkívüli testületi ülésen a tiszteletbeli konzul arról számolt be, hogy a marokkóiak jó vendégek, családostul szeretnek utazni, és nagyvonalú költekezők. Jelenleg zömmel Spanyol- és Franciaországba járnak nyaralni, de szíven utaznának más országokba is, és örömmel vennék a magyar turisták érdeklődését is országuk iránt. Agadir főpolgármestere a turizmus mellett főként kulturális, sport és ifjúsági területeken tudna együttműködést elképzelni a két város között.

A delegációt végigkísérő alpolgármester elmondta, a látogatók természetesen mindent nagyon dicsértek az udvariasság jegyében, sőt azt is mondták, beleszerettek Siófokba, de a legnagyobb hatást egyértelműen a meglátogatott egészségturisztikai intézetben tapasztalt felszereltség és orvosi felügyelet tette rájuk. Rendkívül tetszett nekik még a Zene a Zöldben programsorozat komolyzenei koncertje, és a töreki madármegfigyelő állomás is.

Agadir vezetése viszonthívta egy látogatásra Siófok képviselőtestületét. Az együttműködésnek minden bizonnyal akkor lesz jövője, ha a két ország közötti közlekedési lehetőség javul, hiszen a marokkói delegáció a mai lehetőségekkel igen lassan, 18 óra alatt, két reptéri átszállással tudott csak eljutni Siófokra – mondta Potocskáné Kőrösi Anita.

(13:47)