Markovszky György: „A Balatont fel kell helyezni Közép-Európa térképére” (veol.hu)

A balatoni fejlesztések már elértek egy magas szintet, de az a réteg, amely ezt igénybe tudná venni, normális körülmények között nem jut el a tóhoz. A Balatont fel kell helyezni Közép-Európa térképére. A Veszprém Európa Kulturális Fővárosa program erre lehetőséget ad – hatalmas fejlesztési, bemutatkozási lehetőség, befektetési vonzás –, amit ki kell használni. Veszprém megye problémája, hogy az aktív állomány közel 50 százaléka más megyében dolgozik, ez nem megnyugtató. Annyi munkahelyet kellene létesíteni, amivel ennek egy részét vissza kéne hozni – fogalmazott a veol.hu-nak a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (VKIK) elnöke.

 

Markovszky György kifejtette:  „vesszőparipája” a megye közlekedési infrastruktúrájának hiányossága. A 8-as főútnak már régen kétszer kétsávosnak kellene lennie az osztrák határig. Az észak-déli utak is hiányoznak, ami az észak-balatoni idegenforgalomra rendkívül hátrányos. Pedig ez az ország három legfrekventáltabb turisztikai célpontjainak az egyike. Ma már nemcsak a németeket, osztrákokat kell várni, hanem a szlovákokat, cseheket, lengyeleket is.

Markovszky György beszélt arról is, hogy az elmúlt 10–12 évet tekintve Veszprém megyében ugyancsak kettő év volt a visszaesés, de ez sem volt nagy mérvű. Bizonyos ágazatok eközben is fejlődni tudtak. A tavalyi év minden tekintetben már a növekedés évének tekinthető, méghozzá nem az előtte való évhez, hanem a bázisévhez mérve is.

Az elnök jelezte, a növekedés forrása a kis- és középvállalati szektor.

Megyénkben különösen büszkék lehetünk erre a körre. Van 10–15 olyan cégünk, amely multinacionális világcégek beszállítója. Az ő legnagyobb problémájuk, hogy intenzív növekedésükhöz miként tudnak olyan munkaerőt bevonni, amely megfelelő tudás és teljesítmény birtokában van. A VKIK ezeket a vállalkozásokat „csokorba kötötte”, három saját kiadványban (Sikeres vállalkozások Veszprém megyében 2016, 2017, 2020) mutatták be őket. Megyénkben egyébként a kkv kör komoly dinamikával növekszik. 

-fogalmazott.  Hozzátette: gazdaságunk az elmúlt évtizedben folyamatosan változott. A megyei rangsor elejéről is tűntek el szereplők, mint például az MTD, amely egy tulajdonosváltás következtében kivonult Nemesvámosról. Ha nem is ugyanabban az ágazatban, de jött helyette a Knapp. Azonban, míg ez utóbbi 4-5 év alatt felfuttatja a termelését, lesz egy kis űr. Nagy előny viszont, hogy a Valeo-Siemens élen járó ágazatot hozott be. Veszprém határában lévő csarnokukban elektromos autókhoz gyártanak alkatrészeket. Ez a piac olyan dinamikával fejlődik, hogy a vállalat pár éven belül a megye legnagyobb cége lehet.

Megemlítette, az észak-dunántúli gazdasági övezet fejlett régió, ahol két nagy ipari centrum (Győr, Székesfehérvár) is található. A harmadik Komárom-Esztergom, a negyedik Vas megye. Az övezetben Veszprém és Zala megye van a leghátrányosabb helyzetben. Úgy vélte, Veszprém megye súlya a már említett kkv szektorban van meg leginkább, itt számíthatunk további előrelépésre. Ha a Pannon Egyetemmel – amely jó intézmény, korszerű tudáselemekkel – szoros kapcsolatot építenek ki, felemelhetik a régiót. Arra viszont ügyelni kell, hogy a tudás ne máshova menjen, hanem maradjon a megyében!