Mario Biondival indul a második Örvényeshegy Piknik (mti)

Mario Biondi dzsessz-soul koncertjével kezdődik május végén Zalacsányban a második Örvényeshegy Piknik, amelynek háromnapos programsorozata a zene, az irodalom és a gyermekprogramok körül forog – közölte a fesztivál csütörtöki zalacsányi sajtótájékoztatóján a szervező Művészet a Vidékfejlesztésért Alapítvány kuratóriumi elnöke.


Oszkó-Jakab Natália felidézte, hogy tavaly rendezték meg – akkor Al Di Meolával – az első fesztivált a Zalacsány feletti erdős domboldalban a helyszínül szolgáló Pálos Vendégház és a zalacsányi önkormányzat együttműködésében. A Művészetek Völgyét és a Kerekdomb Fesztivált is szervező alapítvány kistelepüléseken hív életre olyan kulturális, összművészeti fesztiválokat, amelyek lehetőséget kínálnak a helyi vállalkozások, kézművesek bemutatkozására, a vendégeknek pedig arra, hogy megismerjék az adott térséget, ahova később is visszatérhetnek.

Megjegyezte, hogy a vendégház tulajdonosainak kezdeményezésére indult fesztivál környezete miatt olyan programokban gondolkodtak, amelyek „csendesebb lefolyású, békésebb hangvételű” rendezvények. Hisznek abban is, hogy a gyerekeket sem kell kizárni az eseményekből, vagyis akár a játszótér mellől is élvezni lehet a koncerteket.

Tavaly Al Di Meola, a világ egyik legjobb gitárosa már telt házat vonzott, a magyar látogatókon kívül osztrák és szlovén vendégek is eljöttek Zalába. Idén május 24. és 26. között, az egyszerre legfeljebb 2500 látogató befogadására képes rendezvényhelyszínen fellép mások mellett Csemer Boggie, a Bagossy Brothers, Ruttkai Bori, Huzella Péter, Bíró Eszter, Nyári Krisztián, a Klasszik Lasszó, Ferenczi György, Malek Andrea, a Kaláka, Varró Dániel, Háy János és Beck Zoli Háy come Beck című műsorával, illetve Pindroch Csaba főszereplésével színházi előadást is láthatnak a zárónapon a nézők – sorolta Oszkó-Jakab Natália.

 Nagy Lászlóné, Zalacsány polgármestere úgy fogalmazott: nagyon nagy kihívás, de megtiszteltetés is volt egyben már az első piknik is. Nagyon sokan látogattak el ide olyanok, akik korábban nem hallottak még a településről, és az is érezhető, hogy a rendezvény felértékeli a községet.

 A házigazda Badacsonyi Tamás arról beszélt, hogy a körülöttük lévő völgykatlan olyan természeti környezetet biztosít, amely kiváló helyszíne az igényes kulturális programoknak. Nem hatalmas tömegeknek, hanem a minőségibb programokra vágyó közönségnek szól a fesztivál, amelyhez a hátteret az erdő adja, de idén egy dámszarvasokkal benépesített karámot is kialakítottak. Megjegyezte azt is, hogy nemcsak a szomszédos országokból érkeztek tavaly látogatók, de volt a koncerteken orosz vendég, érkeztek haza kint dolgozó magyarok az Egyesült Arab Emirátusokból, illetve volt olyan katari vendégük, aki kifejezetten Al Di Meola miatt repült Magyarországra.