Március elején érkezik a Balaton Szupermaraton (csupasport.hu)

Március első hetében tizenharmadik alkalommal kerül sor a Balaton Szupermaratonra, amelyen a résztvevők négy nap alatt kilenc versenyszám közül választhatnak a tó körbefutása mellett. A versenyt lehet teljesíteni egyéniben, párosban, csapatban, de rendeznek félBalatont is, ebben a műfajban Badacsonytól Siófokig kell futni, s szintén egyéniben, párosban és csapatban nevezhetnek a résztvevők, sőt lehet további félmaratonit futni Keszthelyen, illetve maratonit Balatonfüreden.

Mindössze 60 egyéni induló és 80 négytagú váltó – ennyien álltak rajthoz 2008 márciusának végén, amikor először rendezték meg a Balaton Szupermaratont, és innen jutottunk el odáig, hogy tavaly kilenc versenyszámban 26 nemzet 2680 futója vállalta a közel kétszáz kilométeres megméretést – olvasható a csupasport.hu összefoglalójában.  Az egyéni indulók száma a második évben már száz fölé kúszott, míg a harmadik esztendőben az összlétszám érte el a 250-et, miközben a 2013-as hűvös, havas időben rendezett viadalon ezer felett volt a futók száma! Rekordot döntött az esemény 2016-ban és 2018-ban is, előbb 2300, majd 2800 felett volt a nevezők létszáma, s csak egyéniben több mint 1200 futó vállalkozott arra, hogy körbefutja a Balatont.

Az első kiírást Kiss Zita és Sipos Balázs, valamint a DHSE és a TTT-HSE Jányok csapata nyerte meg. A félBalaton a második évben, míg a füredi maratoni a negyedik kiírás során debütált.

A férfiaknál hét, a nőknél tíz különböző győztest avattak eddig, egy-egy külföldi bajnok is volt. A férfiaknál egyetlen többszörös győztest találni, Steib Péter két triplázása közé Csécsei Zoltán sikere ékelődik be, míg a nőknél Görög Veronika és Cseke Lilla duplázott, utóbbi tavaly 15:17:02 órás idővel a legjobb női eredményt érte el, s így először állhatott női versenyző az abszolút dobogón. A férfiaknál Steib Péteré a pályacsúcs, mind a hatszor 14 órán belül ért célba, sőt 2012-ben mindössze hat másodperccel lépte át a 13 órás határt.

Az idei versenyt március 5–8. között rendezik meg.