Már szüretelik a mogyorót a Balatonnál (likebalaton.hu)

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Vármegyei Igazgatóságának adatai szerint Somogyban 359 hektáron foglalkoznak mogyoróval, a legnagyobb területek Hácson, Háromfán, Berzencén, Lengyeltótiban és Balatonbogláron vannak. Egy-két termelő foglalkozik feldolgozással, például mogyoróolaj vagy pörkölt mogyoró készítésével. A mogyoró gazdag telítetlen zsírsavakban és vitaminokban, tartós fogyasztása a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenti és javítja a koncentrációképességet is.

 

A nyári csapadékos idő miatt szép lett a termés, teltek a szemek, a laboreredmények alapján magas a vitamin-, az ásványianyag- és az olajtartalma egyaránt. Egy átlagos évben egy fáról 5-6 kilónyi mogyorót szedünk, most viszont többet tudunk betakarítani, jó közepes az idei termés. Sikerült tavaly ősszel visszavágni az ágakat, és ez is hozzájárult ahhoz, hogy az 1985-ben telepített ültetvény több termést hozott – idézi a likebalaton.hu Gyenes Szilárdot.

Balatonbogláron négy-öt fajtát termesztenek, a legnépszerűbbek a nagy méretű Barcelona és a római. Kisebb mennyiségben pörkölnek is mogyorót, és olaj is készül belőle. A mogyorót héjasan és pucolva is eladják, vetésre és csokoládétöltelékhez használják fel. Az emelkedő üzemanyagárak, a magas bérköltségek és az inputanyagok drágulása miatt nagymértékben nőttek a költségeik. Minimális áremelkedést tapasztalnak, 1500-1600 forintért veszik át a mogyorót, de ez a felvásárlási ár még mindig nem fedezi a költségeiket – emelte ki Gyenes Szilárd.

Lengyeltótiban már végeztek a mogyoró betakarításával huszonhárom hektáron. Az idén kedvező volt az időjárás, szép és bőséges lett a termés – mondta el Cziráki Imre, a Juglans Kft. ügyvezető igazgatója. Hozzátette: a mogyorót hazai áruházláncoknak adják el héjasan nagyjából a tavalyi áron.