Már készülnek az idei Balatoni Hal- és Borünnepre Balatonfüreden

Már készítik az új hordófeneket, amely az év legjobb borászának jár Balatonfüreden. Nem hiába a készülődés, hiszen májusban újra Balatoni Hal- és Borünnep a sétányon, ahol ezúttal is minőségi helyi borok kóstolhatók majd, köztük a legjobb szőlősgazda nedűivel. Pünkösdkor igazi fesztiváli hangulat lesz a parton.


Balatonfüreden több alkalom is van arra, hogy a helyi borászok egymás előtt illetve szakmai zsűri által megmérettessék a boraikat, az érdeklődőknek bemutathassák a legújabb palackozott nedűket, – mindez azért, hogy a boros fesztiválokon valóban a legjobb minőségű italok közül választhassanak a látogatók – írják a város honlapján.

A januári Vince napi borünnep, az áprilisi, amolyan előszemlének számító Hegyközségi Borverseny, illetve a közelgő májusi városi borverseny végül mind arra szolgál, hogy évről-évre kiválasszák a Balatonfüred-Csopaki Borvidék kínálatának esszenciáit. A bírálók elé rendre száznál is több bor kerül, elsősorban olaszrizlingek és azok házasítása, ebből választják ki az adott évjárat legjobbjait, ezek kóstolhatók aztán a Hal- és Borünnepen és persze a Borheteken.

Idén május 17-20. között rendezik meg a Balatoni Hal- és Borünnepet, amely tulajdonképpen a város szezonnyitó gasztronómiai fesztiválja. Koncertek, borbemutatók és gasztronómia. A Tagore sétány nagyszínpadán pedig minden este zene.

A fesztiválon ott lesz boraival a tavalyi év füredi bortermelője, a város borát is adó Kálmán József, az Arias Szőlőbirtok vezetője. Őt választották meg néhány napja a hegyközségi borversenyen az Év Szőlőtermelőjének, és miatta készül egyébként az új hordófenék is, mivel a hagyományok szerint, akit egymás után háromszor választanak meg az év bortermelőjévé Balatonfüreden, az megtarthatja magának a jelképes jutalmul kapott hordófeneket.
Kálmán József tehát már otthon őrzi a jutalmát, így Major Lajos faműves, akinek családja generációk óta foglalkozik a famegmunkálással, a díszítő népi faragással, már dolgozik az új díjon.

A Balatoni Hal- és Borünnep alkalmából a sétányon álló pavilonokba ezúttal is kitelepülnek a helyi borászok, az Arias-, a Balogh-, a Figula-, a Gyukli-, a Koczor-, a Koronczai-, a Lázár pincészet, a Szabó és Fia-, a Zelna-, illetve a Lídia borászat kínálatából lehet majd válogatni.

Minden nap borbemutatók, borvásár, balatoni halak kóstolója várja az érdeklődőket.