Már a hétvégén kinyit az első balatoni strand

Zamárdiban pénteken nyit a Mirabella Kemping, és annak strandja, ahol vízimentő is lesz szolgálatban. A fürdéshez még hideg a víz, de ha valaki mégis bemenne, vagy horgászni, hajózni szeretne, akkor néhány jótanácsot érdemes megfogadnia – írja honlapján a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata.

Főként magyar, német, osztrák és norvég vendégeket vár a hosszú hétvégére Zamárdiban a Mirabella Kemping. Utóbbiak ilyen hideg vízben is szoktak fürdeni – mondta el a vizimentok.hu-nak a kemping egyik munkatársa.

A hazai tavak és folyók hőmérséklete tíz fok körül van, a hideg víz pedig befolyásolja úszási és önmentési képességünket. Arra is érdemes felkészülni, hogy a strandok többsége még nem üzemel, így nincsenek bejárók, ezért ajánlott olyan partszakaszt keresni, ahol ennek ellenére biztonságosan lehet bemenni. Különösen veszélyes lehet, ha valaki beleesik egy tóba, vagy folyóba.

A vízimentők azt javasolják, hogy még senki ne menjen a vízbe.

Aki azonban mégis nyílt vízben akar fürdeni, legyen nagyon óvatos. Vigyen kísérőt a partra, vagy keressen olyan helyet, ahol mások is tartózkodnak – mondta el Illés Zoltán. A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának prevenciós munkatársa azt tanácsolja, hogy kezdjük bemosakodással és ezután is csak lassan, fokozatosan merüljünk a vízbe. Senki ne távolodjon el a parttól, a víz maximum mellkasig érjen.

A fokozott óvatosságot a víz alacsony hőmérséklete indokolja. Mint Illés Zoltán elmondta, a test már néhány perc elteltével hűlni kezd és a hőveszteség kompenzálására jelentős energiát fordít. Ennek következtében az izmok képtelenek lesznek az úszáshoz elegendő munkát végezni. A hideg víz izomgörcsöt is okozhat, ami fájdalommal és mozgászavarral jár, bizonyos esetekben pánikreakciót válthat ki.

A didergés az első figyelmeztető jel, ekkor ki kell jönni a vízből

A további hővesztés megakadályozása érdekében pedig érdemes rögtön megtörölközni és felöltözni. Illés Zoltán a csónakból horgászóknak azt tanácsolja, hogy ha egyedül eveznek ki, mindenképpen vegyenek fel mentőmellényt, ami vízbe esésnél valóban életmentő lehet. És figyeljék a viharjelző rendszert is.