Mandulaszüret programokkal Balatonakaliban

Balatonakaliban 2023 szeptember 23-án, szombaton 14 órától indul a Mandulaszüret programokkal (A Hóvirág utca keleti végén található mandulásban, eső esetén a helyi művelődési házban). Lesz mandulavásár, mandulás ételek, szakmai előadás, verseny és zenés programok – derül ki a település közleményéből.

Kép a tavalyi balatonakali mandulatöltő versenyéről (Forrás: helyi önkormányzat)

 

Az elmúlt esztendőben Balatonakali – a mandulás település – kiváló rendezvényt keltett életre, Mandulaszüret névre keresztelve. A mandula virágzásának már évtizedes ünnepi hagyománya van Akaliban, éppen időszerű volt a termés megünnepelése is. Idén második alkalommal rendezik meg az eseményt, annak ellenére, hogy a saját mandulásuk nem bővelkedett termésben.

14 órától Balatonakali észak-keleti végén (Hóvirág utca keleti vége és a Fenye hegyre vezető Fenyei útkereszteződésénél lévő, önkormányzati mandulaültetvény szomszédságában) festői környezetben, szabadtéren várják az érdeklődőket.

A polgármesteri köszöntő után, a mostanság igencsak aktuális fagykár elleni védekezésről hallgatható előadás, a téma leginkább avatott szakértőjétől, Rácz Szabó Róberttől. Majd megkóstolható lesz a Balaton Virágai névre hallgató pralinét, Gábor Sándor aranykoszorús mestercukrász remekművét.

Nem marad el idén sem a mandulatörő verseny, majd a mandulafák előtt felállított színpad zenei élményt nyújt a közönségnek, akik a Mörk Pincészet boraiból és az Akali Szekér streetfood ételeiből válogathatnak. A Fék Étterem ezen a napon mandulás ételeket is kínál étlapján.

 

Részletes program:  

Szeptember. 23. (Szombat)

Helyszín:         A Hóvirág utca keleti végén található Mandulás

Esőhelyszín:    Művelődési Ház, Balatonakali, Petőfi u. 2.

14:00   Polgármesteri köszöntő

14:10   Szakmai előadás:  Rácz Szabó Róbert, (Pullulo faiskola, a Magyar Gyümölcsfaiskolák Országos Egyesületének Elnöke): „Mandula fagykár elleni védekezés”

 15:00   II. Országos Mandulatörő Verseny

A versenyre kérik, hogy lehetőség szerint előre regisztráljanak az érdeklődők a programbalatonakali@gmail.com e-mail címen vagy a +36 70 703 3776 telefonszámon, de a helyszínen is lesz lehetőség a helyek függvényében további jelentkezések leadására.

Nevezni 2 fős csapattal lehet, nemre, korra való tekintet nélkül. A versenyre a nevezőknek semmit nem kell hozniuk, a rendezők biztosítják a törendő mandulát, illetve a szükséges eszközöket. Az a csapat nyer, aki 10 perc alatt a legtöbb gramm egész mandulabelet mérlegeli.

 

15:30   Bemutatkozik a „Balaton virágai” praliné:  Gábor Sándor, aranykoszorús mestercukrász kóstolóval egybekötött előadása

16:00   Zenés programok Balatonakali egyik legszebb mandulása mellett

  • 6:00   Con Classe Duó
  • 16:45   Merly Street Band

A rendezvény teljes időtartama alatt Mandulavásár a helyszínen!

További információ: www.balatonakali.hu