Malomkeréktúra a Séd völgyében két keréken

Szélhámos-e a szélalmos? Iszákos-e, aki felönt a garatra? Tényleg elbírta Kinizsi Pál a malomkövet? A kanyargó Séd mellett egy kényelmes kerekezés mellett a fenti kérdésekre is választ kaphat az, aki csatlakozik a szombati geotúrához. Nyolc régi veszprémi malmot jár körbe a túra idegenvezetéssel.

Utunk a szeszélyesen tekergő Séd kanyarulatai közé vezet, ahol nyolc egykor duruzsoló malom nyomait kutatjuk fel. A patak zúgásán kívül meghallgatjuk, hogy mit mesélnek a még álló malomépületek, mit suttognak a romok. Megtudjuk, hogy mit jelentett molnárnak lenni, mi a csuvározás, melyik malom volt „cseremalom”. A múlt mellett szót ejtünk a folyamatban lévő malomhasznosítási projektötletekről is – eképpen invitálja az érdeklődőket a 3,5 kilométeres kalandra a Bakony–Balaton Geopark.

Találkozási hely: Laczkó forrás (Veszprém, Veszprémvölgyi út 122.; GPS 47.093410, 17.881610)

Útvonal (főbb érintett látnivalók): Laczkó forrás – Unger malom – Éllő malom – Puskás malom – Gabriel malom – Jezsuita templom – Frick malom – Margit tér – Margit romok – Ring malom – Benedek-hegy – Úrkúti malom – Pajta utcai Püspöki nyaraló épülete – Friedler malom (Hotel Historia Malomkert)

A túra térítéses, előzetes jelentkezés szükséges!