Magyar Konyha Termelői Díjat nyert a sümegprágai sajtkészítő (magyarkonyhaonline.hu)

A Magyar Konyha magazin és a Stílusos Vidéki Éttermiség által megrendezett A piac konyhája című konferencián adták át a Magyar Konyha Termelői Díjat, amelyet három termelő vehetett át, köztük Kalla Roland sümegprágai sajtkészítő.

Ötödik alkalommal díjazta a Magyar Konyha gasztronómiai magazin a minőségi termékeket előállító élelmiszer-termelőket, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) egyesülettel megrendezett, A piac konyhája című konferencia keretében.

A 2017-es Magyar Konyha Termelői Díjat a szigetszentmiklósi Szabó Malom, Heit Lóránd létavértesi tormatermelő, és Kalla Roland sümegprágai sajtkészítő vehette át. A Zubek Csilla kerámiaművész keze munkáját dicsérő díjat és a vele járó pénzjutalmat Lévai Anikó, a lap szerkesztőbizottságának elnöke és Vinkó József főszerkesztő adták át.

A konferenciát Daróczi László, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője nyitotta meg, az előadók között volt Ruprecht László, a SVÉT elnöke, Sándor Tamás bükki sajtmester, Sáfrány László szilvásváradi pisztrángtenyésztő, Balogh-Nagy Erzsébet keleméri báránytartó, Debreczenyi Balázs, a Foodhub.hu alapítója, Pecznyik Béla, a Pecznyik Ökofarm vezetője, valamint Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonosa.

Kalla Roland – a legendás séf, Kalla Kálmán unokaöccse – Svájcban látta meg a napvilágot, ott tanulta ki a sajtkészítés alapjait. Sümegprágára hazatérve kizárólag saját, legelőn és szénán tartott magyar tarka tehenei tejét dolgozza fel. A káptalantóti és a fonyódi piacokon kapható félkemény és lágy sajtok között parenyica, kékpenészes, rúzsos, camembert, carouge és pálpusztai is van, de készít tejet, joghurtot, ordát, fetát, túrót, vajat és mozzarellát is.

 

Fotó: magyarkonyhaonline.hu

 

„Jó alapanyagot el lehet rontani, rossz alapanyagból viszont lehetetlen jót főzni” – húzta alá a termelők szerepének jelentőségét Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője.

Lévai Anikó, a szerkesztőbizottság elnöke pedig hangsúlyozta: a lap 2010-es újraindulása óta missziójának tekinti, hogy minden számában a minőséget szem előtt tartó magyar termelők fáradságos munkájával és termékeivel ismertesse meg olvasóit.

A Stílusos Vidéki Éttermiség egyesületet alkotó éttermek rengeteg munkát fektetnek abba, hogy felkutassák környékükön a minőségi termelőket, a helyi beszállítókra és kulináris hagyományokra építkezve újra felépítsék Magyarországon a regionális konyhák világát.

Az előadások után a résztvevők egy kerekasztal-beszélgetésen vitatták meg, hogyan juthatnak el a minőségi magyar termékek a termelőtől az éttermekig, hogy a hazai alapanyagok állandóan jelen legyenek az étlapokon. A beszélgetések alatt és után 15 termelő mutatta be termékeit a jelenlévőknek.